120 éve hunyt el VIKTÓRIA angol királynő

Január 22-én 120 éve hunyt el VIKTÓRIA angol királynő

III. György király unokája nagybátyjának, IV. Vilmosnak a halála után, 1837-ben, tizennyolc évesen lépett trónra, s közel hat és fél évtizeden át uralkodott népei felett. Amelyek az ő uralkodása alatt voltak a legtöbben, hiszen a Föld területének egynegyede tartozott a koronához, s a világ lakosságának egyötöde tisztelhette őt uralkodójaként.

S bár ő maga ténylegesen nem vett részt a politikában, annál inkább meghatározó szerepet játszott a korabeli erkölcsök kialakításában, a “viktoriánus” kor ma is a bigott szigorúság szinonimája. A látszat szerint Viktória volt a puritán asszony megtestesülése, kilenc gyermeket szült férjének, Albert szász-koburgi hercegnek – aki egyébként az unokatestvére volt -, s idős korában ő lett “Európa nagymamája”, az ő leszármazottai uralkodtak szerte Európában. Rokona volt például az utolsó orosz cár, tőle örökölte a cárevics súlyos vérzékenységét, s ez vezetett a hírhedt Raszputyin garázdálkodásához. De miközben a viktoriánus erkölcsök pusztán kötelességként írták elő az asszonyoknak a házaséletet, ő maga rendkívül élvezte a szerelmet. Szeretett férjét őszintén meggyászolta, Albert halála után korona helyett is özvegyi fátylat viselt, s joggal vélhetnénk, hogy ez az erkölcsös asszony sosem nézett más férfira.

De persze nem így történt, ráadásul egyik inasát tüntette ki királyi kegyével, aki teljesen uralkodott felette, s az indiai lakáj volt a világ egyetlen embere, aki még veszekedhetett is Őfelségével. Viktória pedig nemcsak eltűrte ezt, de ahogyan írták: “határozottan szerette, ha így bánik vele”. Izgalmas kapcsolatukról könyvet is írtak, amelyet meg is filmesítettek. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Lytton Strachey életrajzi könyvét kínálja antikvár példányban. 

Daisy Goodwin Viktória című könyv 30% kedvezménnyel rendelhető egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.