Mai évfordulóink – 2021. február 20.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. február 20., szombat

a Nap kél 6.41, nyugszik 17.15 – a Hold kél 10.31, nyugszik 1.25 órakor

mottó: “A hadi szerencsét, fiú magzatot, jó házasságot Isten választja.” régi magyar mondás

– Aladár és Álmos napja. Az Aladár eredetét máig vitatják, talán szláv eredetű név, s ez esetben udvarházi elöljárót jelent. Az Álmos eredetét sem kutatták még ki megnyugtatóan. A törökben vétel a jelentése, de a régmúltban a volgai bolgár uralkodó magasztos jelentésű jelzőként viselte. Akárhogy is van, a magyar már az ősidőkben meghonosította, hiszen már Árpád fejedelem apját is így hívták. Magyar jelentése: ajándék. Ma Elemér, Leó és Paula nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma Szent Sahdoszt és Romancon Szent Bénilde emléknapját tartja az egyház. Sahdoszt Perzsiában élt, a főváros, Ktésziphón püspöke volt, s részt vett a 325-ös niceai zsinaton is. II. Sápúr szasszanida uralkodó azonban a keresztények elpusztítását rendelte el, mire összefogdostak 128 papot és egyéb egyházi embert, és 342-ben e napon valamennyiüket megölték. Sahdosztot különválasztották társaitól, és úgy fejezték le. A XIX. században élt Bénilde a Keresztény Iskolatestvérek szerzetese volt, és mint mondták: nem vitt végbe rendkívüli dolgokat, amit azonban tett, szokatlanul tökéletes formában tette.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 110 éve született Budapesten ÉNEKES ISTVÁN ökölvívó. A BVSC versenyzője volt, s a kisebb súlycsoportokban számos szép sikert aratott, háromszor nyert például Európa-bajnokságot. 1932-ben érkezett pályafutása csúcsára, amikor a Los Angeles-i olimpián légsúlyban aranyérmet szerzett. Fiatalon, harmincévesen gondjai elől a halálba menekült. Emlékét róla elnevezett ökölvívó verseny is őrzi.

– 200 éve született Pesten FESZL FRIGYES építész. A romantikus építészeti stílus jegyében alkotott, s épületei tervezésekor arra törekedett, hogy a magyar népi építészet formakincsét a modern törekvésekkel ötvözze. Jellegzetes munkája, s egyben élete fő műve a pesti Vigadó épülete, amely az 1848-49-es szabadságharcban elpusztult Redut megmaradt falaira épült. Az épület különben 1965-ben készült el, s Czuczor Gergely javaslatára kapta a Vigadó nevet.

– 225 éve született Baján MÉSZÁROS LÁZÁR honvéd-altábornagy. Az 1840- es években csatlakozott a reformmozgalom Széchenyi István vezette szárnyához, és éppen Lombardiában állomásozott huszárezredével, amikor hírét vette, hogy Batthyány Lajos miniszterelnök beválasztotta a kormányába. Kortársai nagyon jó véleménnyel voltak róla, Kossuth például így jellemezte: “Önben oly férfiút lett szerencsénk ismerni, ki hadügyeink kormányzatában kezdettől fogva a legtisztább hazafiúi érzelmet és fáradhatatlan buzgalmat tanúsított mindenkor…” A szabadságharc leverése után a hadbíróság halálra ítélte, de csak jelképesen tudták kivégezni, mert ő külföldre menekült. Előbb az Egyesült Államokban próbált farmerkodni, de a birtoka leégett, majd 1858 elején már betegen érkezett Angliába, ahol hamarosan meg is halt. A walesi határ közelében levő Titley temetőjében helyezték nyugalomra, de nem örökre. Végakarata ugyanis az volt, hogy hamvait vigyék haza, ha hazája már nem lesz megszállt ország. Erre sajnos nagyon sokáig kellett várni, az első felelős magyar kormány hadügyminiszterének földi maradványai csak 1991-ben tértek haza.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves CINDY CRAWFORD amerikai manöken. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 75 éves BRENDA BLETHYN angol színésznő, a Titkok és hazugságok, a Született szerelmesek, az Esti vonat, a Little Voice, a Fűbenjáró bűn, az Elhagyatva, valamint a Büszkeség és balítélet című film szereplője.

– 75 éves SANDY DUNCAN amerikai színésznő, a Földrengés a San Francisco-öbölben, a Macska az űrből, Az egymillió dolláros kacsa, a Rock and roll lady és a Pokoli autópálya című film főszereplője.

– 55 éves IMOGEN STUBBS angol színésznő, az Erik, a viking, a Meghalni a szerelemért és a Sandra, ez van című film szereplője, a Trevor Nunn-rendezte Vízkereszt című filmben Viola alakítója. Ma ünnepel még:

– SIDNEY POITIER (1927) Oscar-díjas amerikai színész és rendező, A megbilincseltek című filmben Tony Curtis partnere, a Forró éjszakában és a Mr. Tibbs nyomoz című filmek főszereplője, az első fekete színész, aki Oscar-díjat kapott.

– RIHANNA (1988) barbadosi popénekesnő, a Pon De Replay, az S.O.S., az Unfaithful, a We Ride, az Umbrella, a Please Don’t Stop The Music, a Shut Up And Drive, a We Found Love, a Diamonds és a Stay című dal előadója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.