Mai évfordulóink – 2021. február 21.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. február 21., vasárnap

a Nap kél 6.39, nyugszik 17.17 – a Hold kél 11.06, nyugszik 2.29 órakor

mottó: “A vicceink nyomán fakadó kacaj, nevetőhullám simogat…” Herczeg Jenő

– Eleonóra napja. Arab eredetű név, amely görög közvetítéssel terjedt el, jelentése az arabban: Isten világossága, a görögben pedig: könyörületes. Ma Bódog és a ma ünneplő György nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Damiáni Szent Péter emléknapja. Ostia püspöke volt, de később elvonult a világtól, és szentéletű szerzetesként is megbecsülést szerzett. Kiváló szónok és költő volt, ő írta a középkor talán legszebb vallásos himnuszait. Ékesszólásának nagy hasznát vette, amikor szembe-szállt a II. Sándor pápa ellen fellépő ellenpápával. Tanításainak alapgondolata az volt, hogy minél többet fáradozik egy keresztény önmaga megszentelődésén, annál inkább hozzájárul Krisztus egész Testének, azaz az Egyháznak az épüléséhez.

Ma: – Ma van az Anyanyelvek Napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 185 éve született LÉO DELIBES francia zeneszerző. A híres párizsi Nagyopera helyettes karigazgatója volt, de amikor Coppélia című művével világhírnevet szerzett, lemondott állásáról, hogy teljesen a zeneszerzésnek szentelhesse idejét. Másik nagysikerű műve a Lakmé című háromfelvonásos operája, amely a legtöbb dalszínház állandó repertoárdarabja ma is. Páratlan érzéke volt a balettzene iránt, számos népszerű táncjátékot komponált.

– 60 éve hunyt el HERCZEG JENŐ színész. Drámai színészként kezdte pályafutását, a színiakadémia elvégzése után a tekintélyes rendező, Hevesi Sándor szerződtette le a Thália Színházba, s hamar olyan komoly feladatokat bízott rá, mint a Nóra Rank doktora, de volt Hamlet és Faust is. Tehetségére és az iránta megnyilvánuló bizalomra jellemző, hogy Berlinbe, Max Reinhardt híres Rendezőművészeti Főiskolájára is kijutott, amelyet elvégezve a legjobb úton haladt afelé, hogy sótlan rendező és szigorú színidirektor legyen. Hogy mi vezette mégis arra, hogy az akkoriban a mainál ugyan többre becsült, de igazán komolyan akkor sem vett kabaré felé közeledjen? Talán életszeretete, mert amint később bevallotta: “A perc örömeit még a művészetnél is hevesebben imádtam.” Így azután előbb a Modern Színházban, majd az Apolló Kabaréban, végül a Terézkörúti Színpadon főként vígjátékokban és zenés kabarékban lépett föl, s ez utóbbi helyen alakította először Hacseket is, Vadnai László híressé lett jelentében. Neve az évek alatt szinte összeforrt a figurával, a Hacsek és Sajó páros jelenetei a korszak legnépszerűbb műsorszámai voltak, általában az előadások végén szerepeltek, mert az általuk elért hatást már nem lehetett fokozni. Herczeg Jenő különben az életben komoly ember volt, rendezett és írt is, sőt a színidirektorságot sem úszta meg. Sosem bánta meg, hogy a “komoly” színház helyett a kabarét választotta, mert mindennél jobban szeretett nevettetni. Amint egyszer mondotta: “A vicceink nyomán fakadó kacaj, nevetőhullám simogat…”

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 45 éves FODOR RAJMUND vízilabdázó. Szegeden született, s a helyi pólócsapatból igen messzire jutott. Volt például az olasz Fiorentina játékosa is, és az olasz bajnokság talán a legerősebb a világon. Persze a magyar mellett. A válogatott tagjaként megnyert mindent, amit csak lehetett, világ- és kétszeres Európa-bajnok, s olimpiai aranyéremből is kettőt őriz a vitrinjében, hiszen tagja volt a sydney-i és az athéni olimpián diadalmaskodott csapatnak.

– 60 éves CHRISTOPHER ATKINS amerikai színész, A kék lagúna, a Bullet a világ végén, a Kényszerleszállás, az Állati történet és a Mentőosztag című film szereplője, a Dallas című filmsorozatban Peter Richards alakítója.

– 75 éves ANTHONY DANIELS angol színész, a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág és a Jedi visszatér című filmben C-3PO “alakítója”.

– 60 éves YOBES ONDIEKI kenyai atléta, a 10 000 méteres síkfutás volt világcsúcstartója. Ma ünnepel még:

– WILLIAM BALDWIN (1963) amerikai színész, az Egyenesen át, a Láng- lovagok, a Sliver, az Összetört képmás, Az utca törvénye és a Tiszta játszma című film szereplője.

– JENNIFER LOVE HEWITT (1979) amerikai színésznő, a Tudom, mit tettél tavaly nyáron, a Buli az élet, a Szívtiprók és A szmokinger című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.