Mai évfordulóink – 2021. február 22.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. február 22., hétfő

a Nap kél 6.37, nyugszik 17.18 – a Hold kél 11.49, nyugszik 3.31 órakor

mottó: “Férjes asszony a legnagyobb elismerést otthon vívhatja ki.” Giulietta Masina

– Gerzson napja. Héber eredetű név, már az Ószövetségben is szerepel, jelentése: idegen, száműzött. Később is sok jeles zsidó férfiú viselte. Gerson ben Juda például híres tudós volt, sok zsidó vallási szabályt ő alkotott meg, Gersonides pedig tekintélyes fizikus, csillagászati műszereit Kepler is használta. Ma Margit, Pál és Zétény nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Péter apostol székfoglalásának ünnepe. Simon Péter Jézus első követői közé tartozott, s Antiokhiában e napon tartotta apostoli székfoglalóját, ez a Cathedra Sancti Petri Antiochiae. A néphit Üszögös Szent Péter napjaként tartja számon e napot, ami a “Szent Péter ű székessége” kifejezés félreértelmezéséből ered, és semmi köze az üszöghöz. Mindenesetre szerencsétlen napként jegyezték be a népi kalendáriumba, így ma semmilyen munkához nem szabad fogni.

Ma: – Ma van a Bűncselekmények Áldozatainak Napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 160 éve született Debrecenben AMBRUS ZOLTÁN író és kritikus. A Hét és a Nyugat munkatársa volt, s az első valóban urbánus művész irodalmunkban. Midás király című regénye mérföldkő a századvég magyar prózájában; összegzése a realista törekvéseknek, s nyitánya a szecessziós irányzatnak. Nevéhez fűződik az akadémizmussal szakító új színikritika meg-teremtése. Volt a Nemzeti Színház igazgatója is, sokat köszönhetett neki a fiatal Bajor Gizi.

– 100 éve született GIULIETTA MASINA olasz színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 85 éves BODOR ÁDÁM író. Kolozsvárott született, és a romániai magyarság sorsa művészien visszatükröződik írásaiban. Sok remek könyvet írt, különösen A tanú, a Milyen is egy hágó? és az Eufrátesz Babilonnál aratott elismerést. Az utóbbi idők nagy sikere a Sinistra körzet, amely pár éve németül is megjelent, és kiváló kritikákat kapott. “Boldog Magyarország, ahol mindig újabb s újabb irodalmi tehetségek születnek” – írta egy lap. Ma ünnepel még:

– DREW BARRYMORE (1975) amerikai színésznő, az E.T. egykori gyereksztárja, a Rosszlányok, az Örökkön-örökké, a Sikoly, A varázsige: I love you, a Nászok ásza, A bambanő, a Charlie angyalai, a Fiúk az életemből, a Jószomszédi iszony, Az 50 első randi és a Szívem csücske című film szereplője.

– KYLE MacLACHLAN (1959) amerikai színész, a Dűne, A Flintstone család, a Roswell, a Showgirls és a Fejjel a falnak című film szereplője, a nálunk is vetített Twin Peaks című filmsorozatban Dale Cooper FBI-ügynök, a Szex és New York című filmsorozatban Trey alakítója.

– LARISSA RIQUELME (1985) paraguayi modell, a paraguayi foci válogatott leghíresebb szurkolója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.