Mai évfordulóink – 2021. február 23.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. február 23., kedd

a Nap kél 6.35, nyugszik 17.20 – a Hold kél 12.42, nyugszik 4.27 órakor

mottó: “Minden ember pókként megszőheti saját belsejéből saját légies fellegvárát.” John Keats

– Alfréd napja. Germán eredetű név, s rövidsége ellenére szóösszetétel, amelynek külön tagjai tündér és tanács jelentéssel bírnak. Összevonva aztán kissé nyakatekert jelentéssel ruházták fel, eszerint az Alfréd azt jelenti: tündérek segítségével ad tanácsot. Ma Edina, Lázár, Ottó és Szirén nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Az egyház ma Szent Polikárpra emlékezik, aki Szmirna püspöke volt, s mivel nem volt hajlandó megtagadni hitét, a pogányok 155-ben máglyán megégették. Maga a prokonzul próbálta rávenni, hogy tagadja meg Krisztust, de az ősz püspök így felet neki: “Nyolcvanhat éve szolgálom Őt, és sohasem bántott meg. Hogyan mondhatnék átkot Királyomra és Üdvözítőmre?” Vértanúságának leírása azért is érdekes, mert az a legrégebbi beszámoló egy keresztény mártírhaláláról. Személye pedig azért jelentős, mert János apostol tanítványa volt – a legenda szerint az apostolok tették püspökké is -, vagyis ő még hamisítatlanul adta tovább a jézusi tanítást.

Ma: – Ma van Brunei és Guyana nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 200 éve hunyt el JOHN KEATS angol költő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 35 éve hunyt el MÉREI FERENC pszichológus. A gyermeklélektan, a klinikai és a szociálpszichológia kiemelkedő kutatója volt, az óvodáskorú gyermekek szociálpszichológiai jelenségekkel kapcsolatos vizsgálatai nemzetközi elismerést arattak.

– 255 éve hunyt el I. SZANISZLÓ lengyel király. 1733-ban választották királlyá, ám uralma jogosságát többen kétségbe vonták, s emiatt tört ki a lengyel örökösödési háború. Végül ő veszített, le kellett mondania a koronáról, de a francia királytól cserébe megkapta a lotharingiai hercegséget, azzal a kikötéssel, hogy az halála után visszaszáll Franciaországra. Erre majdnem harminc évet kellett várni, ugyanis közel 90 évig élt. Filozófiával is foglalkozott, munkái négy kötetben jelentek meg.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves PATRICIA RICHARDSON amerikai színésznő. A dallasi metodista egyetemre járt, de a művészetek jobban vonzották, mint a hit dolgai, még tanult, amikor már a Broadway-n játszott a Gypsy című musicalben. S ezzel meg is alapozta a jövőjét, a Broadway-n később is szívesen látott vendég volt, s manapság is szerepel színpadon. Amerikán kívül persze filmjei révén ismerik, későn kezdte, már majdnem harmincéves volt, amikor először állt a kamerák elé, de azóta behozta a lemaradást. Nálunk is ismert mozija az Apád, anyád idejöjjön, az Ulee aranya és a Szökés a semmibe. De persze ennél gazdagabb a filmográfiája, ám nagyon megnézi, mit vállal el, így főként ún. művészfilmekben szerepel. Jelenleg egyedül él, korábban Ray Baker színész felesége volt, s három gyereket szült neki. Ma ünnepel még:

– KRISTIN DAVIS (1965) amerikai színésznő, a Melrose Place című sorozatban Brooke, a Szex és New York című tévésorozatban pedig Charlotte alakítója.

– MIGUEL DE LEÓN (1962) venezuelai színész, a magyar képernyőkre is eljutott Esperanza, az Angyali szeretet és a Csábító napsugár című filmsorozat szereplője.

– KÁLMÁN OLGA (1968) újságíró, műsorvezető, korábban az ATV-n az Egyenes beszéd, majd a Hír TV-ben az Egyenesen című műsor volt műsorvezetője.

– STOHL ANDRÁS (1967) színész, a Presszó, az Európa expressz, a Mese- autó és a Csocsó című film szereplője, az egykori Való Világ című valóságshow házigazdája.

– HELENA SUKOVA (1965) cseh teniszezőnő, a tenisz közelmúltjának kiválósága, 1996-ban a női páros és a vegyes páros wimbledoni bajnoka.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.