175 éve született BUFFALO BILL

Február 26-án 175 éve született BUFFALO BILL amerikai mutatványos

William Cody volt a becsületes neve, s már fiatalon vakmerő harcos és kiváló lovas hírében állt. A polgárháborúból mint kém vette ki a részét, szolgálataiért tisztté léptették elő. Mint az indiánfilmekből emlékezhetünk rá, Amerikában azokban az időkben lázas vasútépítkezések folytak, s Cody 1867-ben elszerződött a Kansas Pacific Társasághoz, vállalva a vasútépítő munkások élelmezését. Vállalását bölényhússal teljesítette, s tevékenysége több mint négyezer bölény életébe került. Az akkori pionírok persze semmi kivetnivalót nem találtak ebben a mészárlásban, Cody-t még a képviselőházba is beválasztották, s azontúl Buffalo Bill néven kezdték emlegetni.

“Művésznevét” egyébként eredetileg egy balszerencsés esete miatt kapta, egy megsebesített bölény ugyanis lovastól felöklelte, így “a síkságok bölény-vadászbajnoka” szégyenszemre gyalog volt kénytelen menteni az irháját. Buffalo Bill úgy gondolta, jó, ha a szilaj vadnyugati romantikát az elpuhult európaiaknak is bemutatja, ezért vadnyugati show-t szervezett, s Wild West nevű vállalkozásával bejárta az öreg földrészt – mindenhol óriási sikert aratva. Leszerződtette a sziú törzsfőnököt, Sitting Bullt, azaz Ülő Bikát is, aki aztán különösen nagy népszerűséget szerzett Bill cirkuszának, Londonban még Viktória királynő is fenséges száját eltátva nézte a félelmetes rézbőrű harcost, aki különben az előadás végén “civilbe” öltözve inkább kinézett egy pocakos nagypapának, mint egy vérszomjas skalpvadásznak. A mi ükapáink is tapsolhattak mutatványaiknak, hisz Budapesten is többször felléptek. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.