Mai évfordulóink – 2021. március 1.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. március 1., hétfő

a Nap kél 6.24, nyugszik 17.29 – a Hold kél 20.13, nyugszik 7.46 órakor

mottó: “Beérni azzal, amink van, az igazi gazdagság.” Comenius

– Albin napja. Latin eredetű név, azt jelenti, hogy fehér hajú, innen ered különben az albinó szavunk is. Az ókorban az Albinus család viselte, amelynek legjelesebb tagja, Clodius Albinus Róma császára volt. Ma Dávid és Zulejka nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A görög egyházban ma van Szent Eudokia emléknapja. A főníciai Heliopolisból származott, Traianus császár uralkodása idején, a II. században élt. Rendkívül szép nő volt, feslett életet élt, s erkölcstelen életmódjával nagy vagyont gyűjtött. Aztán találkozott egy szerzetessel, akitől először hallott a kereszténységről, s annyira megérintette az új vallás, hogy megtért. Egyik nap egy angyal felvitte az égbe, s mikor visszatért, szétosztotta vagyonát a szegények között, és belépett egy kolostorba. Sok csodát tett, meggyógyította például Hadrianus császár fiát is. Végül 152-ben halt vértanúhalált, hitéért lefejezték.

Ma: – Ma van Bosznia-Hercegovina nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 135 éve született OSKAR KOKOSCHKA osztrák festő és grafikus. Az expresszionizmus egyik legismertebb osztrák mestere volt, és igencsak sokoldalú alkotó, hiszen nagy színfoltokkal kialakított híres figurális kompozícióinak megfestése mellett irodalommal is foglalkozott; expresszionista drámákat, költeményeket és elbeszéléseket írt.

– 565 éve született II. ULÁSZLÓ magyar és cseh király. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves SZAKÁCS GYÖRGYI jelmeztervező, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas, hivatásának egyik legtöbbet foglalkoztatott művésze, most is számos színházi előadás, valamint a Szerencsés Dániel, A napfény íze, a Jadviga párnája, A hídember, a Sorstalanság és a Rokonok című Szabó István-film jelmezeinek tervezője. A napfény íze című film jelmeztervezéséért Genie- és Oscar-díjra is jelölték.

– 75 éves JAN KODES cseh teniszező, francia és amerikai bajnok, 1973- ban az egyes wimbledoni bajnoka. Ma ünnepel még:

– JUSTIN BIEBER (1994) kanadai popénekes, napjaink egyik legnépszerűbb sztárja.

– RON HOWARD (1954) amerikai színész, rendező, az American Graffiti, A mesterlövész, Az utazás és a Spikes bandája című film szereplője, az Éjszakai műszak, A nagy csobbanás, a Selyemgubó, a Willow, a Lánglovagok, az Apollo 13, az Egy csodálatos elme és Az eltűntek című film rendezője.

– SZEGEDI ERIKA (1942) színésznő, a Tüske a köröm alatt, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, a Szindbád és a Holnap lesz fácán című film szereplője.

– SZERVÉT TIBOR (1958) színész, a Valami Amerika, a Valami Amerika 2., a Kémjátszma, a Magyar vándor és a Mansfeld című film szereplője, az Egy rém rendes család Budapesten című tévésorozatban Bándi Sanyi alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.