100 éve született DIRK BOGARDE

Március 28-án 100 éve született DIRK BOGARDE angol színész

Holland bevándorlók gyermeke volt, művészcsaládból származott, édesanyja színésznő volt. De ő ennek ellenére “komoly” emberként indult el az életbe, műszaki főiskolára járt, ám hamar rájött, hogy a kalandokat jobban kedveli, mint a műhelyek dohos világát. Erősítette hajlamait, hogy katonaként – pontosabban a hírszerzés ügynökeként – megjárta a második világháború harctereit, s eljutott egészen Indonéziáig.

A háború után színésznek állt, s a jóképű, kisportolt ifjú azonnal szerepet is kapott a Hatalom dicsőség nélkül című filmben, majd sorra forgatta kalandos történeteit, alig másfél évtized alatt harminc filmben szerepelt. Számos nagysikerű filmje közül is kiemelkedik a Modesty Blaise, A királyért és a hazáért, a Halál Velencében és A híd túl messze van. A legnagyobb vihart azonban Victim című filmje kavarta, 1961-ben szokatlan nyíltsággal foglalkozott ugyanis a homoszexualitás problémájával.

A hatvanas évek egyik legnépszerűbb sztárja volt, különösen a nők rajongtak érte, és legendáját élete utolsó pillanatáig megtartotta. Ő volt a kedvenc színésze például Madonnának, a világhírű énekesnő pár éve hírhedt erotikus fotóalbumának készítésekor még közreműködőnek is felkérte bálványát. A decens popdíva különben az akkor a hetvenen már túl lévő színészt meztelen képekre invitálta, de a felkérést Bogarde udvariasan visszautasította. Madonna vígasztalhatatlan volt, egy lapnak el is panaszolta; évek óta Dirk csodálója, és alig várta a pillanatot, hogy ha néhány aktkép erejéig is, de együtt szerepelhessen vele.

De Dirk Bogarde nem bohóc, hanem mint említettük fent – komoly ember volt, aki sikerei csúcsán otthagyta a csillogást, és elköltözött még Angliából is. Ezután haláláig dél-franciaországi birtokán gazdálkodott és közben hét nagysikerű könyvet írt. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható idegen nyelvű könyveket új, teljes árú vagy antikvár példányban próbáljuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.