Mai évfordulóink – 2021. március 30.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. március 30., kedd

a Nap kél 6.27, nyugszik 19.11 – a Hold kél 21.33, nyugszik 7.32 órakor

mottó: “Egy bűnös sem mentheti fel önmagát, ha ugyanő a bíró.” Macrobius

– Zalán napja. Zalán a Duna-Tisza-közén élt bolgár fejedelem volt az Árpád korban, s a hagyomány szerint a magyarok fejedelme őt szólította fel országa átadására. Mivel Zalán szépszerével nem állt kötélnek, Árpád elűzte. Zalán futását aztán Vörösmarty énekelte meg, s a név is a hősköltemény nyomán terjedt el igazán.

– Ma Boldog Amadéra emlékezünk, aki Savoya fejedelme volt, ám vagyonát nem – a méltóságától szinte elvárt módon – léha szórakozásra, hanem a szegények megsegítésére fordította. A “szép életű adakozó” 1472-ben hunyt el. A görög egyházban Lépcsős Szent János atya emléknapját tartják ma. Ő a Sinai-hegy lábánál egy kunyhóban, majd egy barlangban élt szerzetesként, negyven éven át. Aztán egy kolostor elöljárójává választották, nagy nehezen el is vállalta, ám amikor közeledni érezte a halálát, visszament a barlangjába, és ott halt meg hetvenévesen, 649-ben. “Égbe vezető lajtorja” címmel írt egy lelki életről szóló könyvet, innen kapta Lépcsős melléknevét.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 115 éve született GELLÉRI ANDOR ENDRE író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 275 éve született FRANCISCO GOYA spanyol festő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 90 éve született Kunágotán SZOKOLAY SÁNDOR zeneszerző. A modern magyar zene egyik leghíresebb komponistája volt, különösen operái ismertek. Az elsőt 1964-ben komponálta, s a Vérnász rögvest szép szakmai elismerést szerzett neki. Későbbi operái közül az Ecce homo és a Sámson, utóbb pedig a Szent Margit aratta a legnagyobb sikert, egyéb művei közül pedig Az áldozat című oratorikus balettje, Néger-kantátája és Magyar zsoltárja emelkedik ki. Korábban aktív résztvevője volt művészeti közéletünknek, 1978-ban a Magyar Kodály Társaság elnökévé is megválasztották, s volt a Zenei Kamara elnöke. 2013-ban hunyt el.

– 35 éve hunyt el JAMES CAGNEY Oscar-díjas amerikai színész, producer és rendező. A harmincas évek rendkívül népszerű sztárja volt, évtizedekig Hollywood legjobb gengszter-színészének számított. Igen nagy átéléssel játszotta eme szerepeit, ami persze nem volt meglepő, ha tudjuk, hogy New York egyik legrosszabb hírű negyedében nőtt fel, s fiatalon ő volt a környék réme. Utoljára Milos Forman Ragtime című filmjében szerepelt. Közeli barátja volt Ronald Reagan későbbi amerikai elnöknek.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves ROMSICS IGNÁC Széchenyi-díjas történész, egyetemi tanár, akadémikus. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 35 éves SERGIO RAMOS spanyol labdarúgó, a Real Madrid védője, a válogatott világsztárja, világ- és kétszeres Európa-bajnok. Ma ünnepel még:

– WARREN BEATTY (1937) Oscar-díjas amerikai színész, rendező, a Bonnie és Clyde című film egyik címszereplője, a Vörösök és a Dick Tracy című film készítője és főszereplője, a világhírű színésznő, Shirley MacLaine öccse.

– DONNA D’ERRICO (1968) amerikai fotómodell és színésznő, a Baywatch című filmsorozat közreműködője.

– NORAH JONES (1979) amerikai énekesnő, a Come Away With Me című lemeze előadója, a világhírű indiai szitárművész, Ravi Shankar lánya.

– PAUL REISER (1957) amerikai színész, a Lököttek, A bolygó neve: halál, A torony, a Lököttek, Az étkezde, a Furcsa viszonyok és az Érzéki csalódás című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.