Mai évfordulóink – 2021. április 1.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. április 1., csütörtök

a Nap kél 6.23, nyugszik 19.14 – a Hold kél -, nyugszik 8.28 órakor

mottó: “A győzők mindig amorálisak.” Rolf Hochhuth

– Hugó napja. Germán eredetű név, a régi Hugubert rövidüléséből alakult ki, s érdekes módon főként a francia nyelvben terjedt el. A középkorban nagyon népszerűnek számított, több szent is viselte, s a többségük francia volt. Ma Ida és Urbán nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A több Szent Hugó közül ma Grenoble püspökére emlékezünk, aki 1053-ban született, és fiatalon, 27 évesen foglalta el a püspöki széket. Hivatali ideje jórészt a világi hatalmasságokkal való harc jegyében telt, de nem volt erdménytelen, szívós munkával visszaszerezte egyháza korábban elrabolt javait. Összetűzésbe került saját egyházának több tagjával is, például a későbbi II. Callixtus pápával, segítette viszont II. Orbán pápát az első kereszteshadjárat szervezésében. 1132-ben hunyt el.

– Ma van április elseje, a bolondok napja is. Az e napi viccelődés eredete a régmúlt homályába vész, már az ókori Rómában is szokás volt.

Ma: – Ma van Ciprus és Irán nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 155 éve született FERRUCCIO BENVENUTO BUSONI olasz zongoraművész és zeneszerző. Főként zongoraművészként szerzett hírnevet, hangversenykörútjain bejárta Európát, s volt a bolognai Liceo Musicale igazgatója is. Korának egyik kiváló interpretátoraként ismerték, különösen Bach átiratai arattak sikert. Zenei stílusában a klasszicista ideál felé fordult. Kiváló teoretikus volt, a hangrendszer megújítását célzó javaslatai nagy hatással voltak kortársaira, bár ő saját műveiben soha nem használta fel azokat.

– 30 éve hunyt el MARTHA GRAHAM amerikai táncművésznő. Az Isten sem teremtette a táncosnőnek, általános – saját maga által is elfogadott – vélemény szerint “kicsi volt, szögletes és csúnya”. Kezdetben fellépései nem is arattak közönségsikert, ám annál nagyobb feltűnést keltettek formabontó koreográfiái. Hosszú pályafutása során közel kétszázat készített, s ezek révén őt tekintik a modern táncművészet egyik megalapítójának.

– 5 éve hunyt el KERES EMIL színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 20 éve hunyt el THEODORE McCARTHY amerikai gitártervező és üzletember. A Gibson vállalat elnöke volt, 1948 és 1966 között vezette a céget, s nélküle nem születhetett volna meg a Les Paul, a Flying V, az SG és a Firebird – nem véletlenül nevezték az elektromos gitárok nagy korszakát második “McCarthy-érának”. Az ötvenes évektől szinte nincs is nagy gitáros, aki ne emlegetné áldó imádság mellett a nevét: az ötvenes évek nagy blues-zenészei, a hatvanas-hetvenes évek gitárkirályai, Eric Clapton, Jimmy Page, Peter Green, de még az AC/DC és a ZZ Top is Gibsonnal nyomult.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves ARRIGO SACCHI olasz labdarúgó-edző. Mivel nem volt jó focista, edzőként is nagyon alul kellett kezdenie, akkor figyeltek fel rá, amikor a Parmát felvitte a B-ligába. A siker Silvio Berlusconinak is feltűnt, aki leszerződtette a Milanhoz, s Sacchi négy év alatt csapatával mindent megnyert, például két BEK-et és két Szuper Kupát. 1991-ben az olasz válogatott szövetségi kapitánya lett, s az olaszok az 1994-es világbajnokságon csak egy hajszállal maradtak le a dobogó legfelső fokáról. Aztán a Parma vezetőedzője volt, később pedig a spanyol Real Madrid sportigazgatójaként dolgozott.

– 45 éves KIRÁLY GÁBOR labdarúgó, egyebek mellett a Haladás, a német Hertha és az angol Crystal Palace, illetve a válogatott volt kapusa. Ma ünnepel még:

– MILAN KUNDERA (1929) cseh író és költő, a magyarul is megjelent a Tréfa, Az élet máshol van, a Búcsúkeringő, a Halhatatlanság, az Elárult testamentumok, a Lassúság és A lét elviselhetetlen könnyűsége című könyv szerzője.

– RUBOLD ÖDÖN (1954) színész, a Te rongyos élet, a Túsztörténet, az Európa Expressz és A szalmabábuk lázadása című film szereplője, korábban a Barátok közt című sorozat közreműködője.

– TRACI LIND (1968) amerikai színésznő, a Költözés, a Homo Faber, a Nincsenek titkok, A barátom a halálom, a Promenád a gyönyörbe és Az erőszak vége című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.