145 éve született ZAUDITU etióp császárnő

2021. április 29-én 145 éve született ZAUDITU etióp császárnő

II. Menelik császár lánya volt, ám születésekor, 1876-ban senkinek eszébe se jutott számolni vele, hiszen úgymond balkézről született. A szerencséje az volt, hogy a nagytermészetű Meneliknek csak törvénytelen gyerekei voltak, közülük pedig Zauditu volt az apja kedvence. Ezért aztán szívjóságból hatévesen feleségül adta az etióp trónörököshöz. Ám a férfi hatéves házasság után visszaadta lelkét a teremtőjének, Zauditu meg ott maradt özvegyen, 12 évesen. Ezután majd három évtizedes bonyolult, zavaros és véres események történtek, amíg hősünk trónra került, ezek részletezésébe most ne menjünk bele, legyen elég annyi, hogy Arábiai Lawrence is akkortájt kalandozott a környéken.

Mint ahogy Zauditu magánéletét sincs mód részletesen ismertetni, hiszen négy férje volt szegénynek. Zauditu negyvenévesen került trónra, s mikor közölték vele, hogy mától fogva ő Etiópia császárnője, azt hitte viccelnek vele, hiszen éppen házi őrizetben vidéken éldegélt békés nyugalomban. A politikacsinálók persze bábnak ültették a trónra, igazából a hatalmat Rasz Tafarinak, a későbbi Hailé Szelasszié császárnak szánták, de időnyerés céljából Zauditu pont megfelelt. Minden gyermeke meghalt ugyanis, úgyhogy nem volt trónörökös, bár az igaz, hogy férje viszont volt. Ám őt nem engedték a császárnő közelébe, szegény férfi még a felesége császári koronázásán sem lehetett jelen, nehogy valamiképpen mégis összehozzanak egy gyereket. Zauditu 1916-tól 1930-ig uralkodott, és alattvalói nagyon szerették, kedves, közvetlen asszony volt, gyakran inkább viselkedett úgy, mint egy szobalány, semmint egy uralkodó. Sokan tisztelték is, tudott például olvasni, ami azért akkoriban nem volt általános még az etióp előkelő körökben sem.

Uralma végén mégis minden forrongott körülötte, még saját férje is fellázadt, aztán láss csodát, Zauditu rejtélyes körülmények között meghalt. Rasz Tafari, azaz I. Hailé Szelasszié lett az utódja – de ez már egy másik történet. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képen látható idegen nyelvű könyvet új, teljes árú vagy antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.