Mai évfordulóink – 2021. május 4.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. május 4., szerda

a Nap kél 5.22, nyugszik 20.00 – a Hold kél 2.54, nyugszik 12.06 órakor

mottó: “A könnyen hihetőt nem érdemes elhinni.” Émile Chartier

– Mónika és Flórián napja. A Mónika pontos származása nem ismert, valószinűleg pun eredetű, s Karthagóból került Görögországba, ahol a magányos jelentést kapta. A Flórián a latin Florianus rövidülése, s azt jelenti: virágos. Ma Bulcsú, Elma és Kocsárd nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Flórián emléknapja és ma idézhetjük fel Boldog Moye János-Márton emlékét. Szent Flórián a római korban élt katona volt, aki leszolgálván idejét a mai Ausztria területén telepedett le. Hite miatt malomkővel a nyakában dobták a folyóba 304. május 4-én. Ö a tűzoltók védőszentje, s ennek több magyarázata is van. Az egyik szerint Flórián még gyermek volt, amikor imádságára csodálatos módon kialudtak egy égő ház lángjai. Jean-Martin Moyë 1730-ban született, ő alapította a Gondviselés Nővérei tanítórendet, s hosszú kínai szolgálata alatt ő honosította meg ott is az iskolanővérek intézményét.

Ma: – Ma van a Tűzoltók Napja.
– Ma van Lettország nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 255 éve született Fogarason FALKA SÁMUEL betűmetsző és rézkarcoló. Klasszicista antikvái igen népszerűek voltak, az ő betűivel készült az Egyetemi Nyomda kiadványainak döntő többsége. Ő volt az első hazai alkalmazója a nyomdai sztereotípiának, azaz az olyan nyomdai szedésnek, amely további kiadások alapjául is szolgál. Rézmetszetei közül portréi jelentősek, lerajzolta például Teleki László grófot.

– 410 éve született CARLO RAINALDI olasz építész. A római barokk kiváló és termékeny képviselője, Bernini egyik legjobb követője volt. Legszebb műve a festői homlokzatú Sta Maria in Campitelli és a Sta Maria dei Miracoli kupolás temploma. A Piazza del Popolón két épülete is áll, s ő készítette a Sta Maria Maggiore csodaszép apszisát.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 65 éves IGÓ ÉVA színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 65 éves HARANGOZÓ GYULA táncművész, a bécsi Staatsoper volt első szólótáncosa, majd az Erkel Színházban a Coppélia, a Magyar Állami Operaházban pedig A csodálatos mandarin című táncjáték rendezője, az Operaház volt balettigazgatója.

– 65 éves ULRIKE MEYFARTH német magasugrónő, kétszeres olimpiai bajnok, egykori világcsúcstartó. Ma ünnepel még:

– GYURTA DÁNIEL (1989) úszó, olimpiai és háromszoros világbajnok, a londoni olimpián a 200 méteres mellúszás aranyérmese.

– HUSZTI PÉTER (1944) színész, rendező, a Fiúk a térről, a Csillag a máglyán, A két Bolyai, az Imposztorok és a Fekete gyémántok című film szereplője.

– PIA ZADORA (1953) amerikai énekesnő, színésznő, az Átverés és a Hajlakk című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.