Mai évfordulóink – 2021. május 25.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2016. május 25., kedd

a Nap kél 4.56, nyugszik 20.26 – a Hold kél 19.19, nyugszik 4.20 órakor

mottó: “Az adomány becse nem abban rejlik, ami, hanem abban, hogyan adják.” Pedro Calderón

– Orbán napja. Latin eredetű név, az ókorban Urbanus formában volt használatos, és az urbánus, azaz városi, vagyis a művelt embereket jelölték vele. A magyar is Urbán formában vette át, ebből lett az Orbán. Ma Egon, Ervin, Gergely, György, Magda és Zsófia nevű ismerőseinket is köszöntsük, ha ma ünnepelnek.

– Ma van VII. Szent Gergely pápa emléknapja. A XI. században élt egyházfő a pápai hatalom legszigorúbb őre volt, főként a német császár ellen védte befolyását. Ebből lett aztán az invesztitúra-harc, amelynek végén IV. Henrik császár “Canossát járt” hozzá 1077-ben. Politikusként nem kellett volna engednie, ám mint pap nem tagadhatta meg a föloldozást egy bűnbánó kereszténytől. 1085-ben hunyt el.

– Orbán a néphit szerint szőlőpásztor volt, ezért szobrát sokfelé felállították a szőlőhegyen. Ha aztán a rossz idő miatt gyenge lett a termés, a gazdák ezt a szobrot dobálták meg kővel, mérgükben.

Ma: – Ma van Argentina és Jordánia nemzeti ünnepe.
– Ma van Afrika Napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 340 éve hunyt el PEDRO CALDERÓN spanyol író. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 85 éves KÓCZIÁN ÉVA asztaliteniszezőnő. A sportág történetének egyik legeredményesebb versenyzője volt, mindent megnyert, amit lehetett, csak Európa-bajnoki aranyból hatot szerzett, de volt világbajnok is, országos bajnokságait, valamint a világversenyeken nyert más színű érmeit pedig összeszámolni is szinte lehetetlen. Ő az utolsó magyar női pingpongozó, aki egyéni világbajnoki címet szerzett.

– 70 éves PATTI D’ARBANVILLE amerikai színész, a nagyszerda, A rajongó és a Flesh című film szereplője, az egyik hazai kereskedelmi csatornára is eljutott Veszélyes küldetés című sorozatban Virginia Cooper alakítója.

– 45 éves STEFAN HOLM svéd atléta, magasugró, olimpiai és négyszeres fedettpályás világbajnok. Ma ünnepel még:

– ANNE HECHE (1969) amerikai színésznő, a nálunk is futott Ellen című tévésorozat, valamint a Dugipénz, a Fedőneve: Donnie Brasco, az Amikor a farok csóválja és a Hat nap, hét éjszaka című film szereplője.

– NAGY GÁBOR (1949) színész, a Fekete város és a Bob herceg című filmek egykoron népszerű főszereplője.

– DANIEL PASSARELLA (1953) argentin labdarúgó, az 1978-ban világbajnoki címet nyert válogatott csapatkapitánya, majd később szövetségi kapitánya.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.