Mai évfordulóink – 2021. augusztus 2.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. augusztus 2., hétfő

a Nap kél 5.23, nyugszik 20.17 – a Hold kél 0.11, nyugszik 15.33 órakor

mottó: “A jóknak árt, aki kíméli a gonoszokat.” Seneca

– Lehel napja. Régi magyar név, az ősidőkben Lél formában létezett, s ebből lett a Lehel. Tekintélyes őstörténetét mi sem bizonyítja jobban, mint Lehel kürtje. Ma Alfonz nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Vercelli Szent Özséb emléknapja. A Szardínia szigetéről származó Eusebius a IV. században élt, vercelli püspök volt, és mindenféle hitvitákba keveredett, amiért sok üldöztetést szenvedett, többször kényszerült száműzetésbe. Annyi bántás érte, olyan hevesen támadták, hogy szenvedései miatt később azt hitték, hogy vértanúságot szenvedett, ám az az igazság, hogy nem halt erőszakos halált. Egyébként 371-ben hunyt el. Működésének emléke kézzelfoghatóan is megmaradt, a hagyomány szerint ugyanis ő másolta le saját kezével a Codex Vercellensist, amely a legrégibb ránk maradt latin nyelvű Szentírás.

Ma: – Ma van a Cigány Holokauszt Emléknapja.

Ma: – Ma van Észak-Macedónia nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 100 éve hunyt el ENRICO CARUSO olasz operaénekes. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 145 éve halt meg WILD BILL HICKOK amerikai nyomkereső. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 45 éve hunyt el FRITZ LANG osztrák születésű német filmrendező, forgatókönyvíró, díszlettervező. A némafilm korának kiemelkedő alkotója volt, pályafutását Németországban kezdte, majd Hollywoodban dolgozott. Munkái közül az egyik legjelentősebb az 1926-ban készült Metropolis című némafilm, de ismert alkotása A fáradt halál, az Egy város keres egy gyilkost és a Téboly is. Azonos címmel filmre írta és megrendezte Molnár Ferenc Liliomját. Filmjeinek díszleteit is maga készítette, s néhányszor színészként is szerepelt.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 90 éves RUTH MARIA KUBITSCHEK német színésznő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 45 éves KATI WILHELM német sílövő, háromszoros olimpiai és ötszörös világbajnok. Ma ünnepel még:

– ANGIE CEPEDA (1974) kolumbiai színésznő, a magyar képernyőkre is eljutott Luz Maria és Fiorella című filmsorozatok főszereplője.

– FARKAS BERTALAN (1949) űrhajós, aki 1980-ban repült a Szojuz-36 és a Szaljut-6 fedélzetén, az első és az egyetlen magyar ember, aki a világűrben járt.

– ISABEL MACEDO (1975) argentin színésznő, a Csacska angyal című filmsorozatban Delfina alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.