Mai évfordulóink – 2021. augusztus 5.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. augusztus 5., csütörtök

a Nap kél 5.27, nyugszik 20.12 – a Hold kél 1.51, nyugszik 18.36 órakor

mottó: “A bölcs ember csak engedelmes és derék nőt tartson otthon, vagy ne nősüljön soha. Euripidész

– Krisztina napja. Latin eredetű név, a Christinus férfinév női változataként alakult ki. Jelentése: keresztény. Ma Ábel és Oszvald nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Szent Nonna asszony emléknapját tartjuk ma. A 285 körül született Nonna keresztény családban nevelkedett, ám egy olyan férfihoz ment feleségül, aki nem gyakorolta a keresztény hitet, magas rangú világi hivatalnok volt. Nonnát ez ugyan bántotta, de elhatározta, hogy férjét is megismerteti a hit igazságával és nagyszerűségével. Célját személyes példájával érte el, Gergely végül letette hivatalát, pappá szenteltette magát, és később Nazianz püspöke lett. Nonna három gyereket szült férjének, ő volt az édesanyja Nazianzi Szent Gergelynek, aki szép emléket állított neki beszédeiben és visszaemlékezéseiben. Nonna 374-ben hunyt el.

Ma: – Ma van Burkina Faso és Horvátország nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 115 éve született JOHN HUSTON amerikai filmrendező. (Bővebben lásd külön posztban!)         

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves TORMA ÁGNES röplabdázónő. A sportág történetének egyik legeredményesebb hazai képviselője, számos “leg” fűződik a nevéhez. Ő például a legtöbb válogatottságot elért röplabdás, 407-szer szerepelt a nemzeti színekben, amely egyben világcsúcs is, azaz nála többször saját nemzeti válogatottjában senki nem játszott. Egyébként tizenhét évig volt tagja a válogatottnak, s ez is egyfajta csúcs, legnagyobb sikerét 1975-ben érte el, amikor tagja volt az EB-ezüstérmes gárdának. Európa-bajnoki bronzéremből hármat nyert, s négyszer lett az Év röplabdása. Hosszú pályafutása során több klub tagja volt, a Vasassal a Kupagyőztesek Európa Kupáját is hazahozhatta.

– 45 éves BALOGH GÁBOR öttusázó, olimpiai ezüstérmes, nyolcszoros világbajnok, kilencszeres Európa-bajnok, a nemrég zajlott budakalászi Európa-bajnokságon az egyéni verseny győztese és a győztes csapat tagja.

– 65 éves ANJA KRUSE német színésznő, a magyar képernyőkre is elkerült Erdészház Falkenauban és a Kórház a pálmák alatt című filmsorozatok szereplője.

– 55 éves JONATHAN SILVERMAN amerikai színész, a Hóbortos hétvége, a Világverők, a Szex a lelke mindennek, a Furcsa pár 2. és a Sebzettek városa című film szereplője. Ma ünnepel még:

– FARAGÓ TAMÁS (1952) vízilabdázó, olimpiai, világ- és Európa-bajnok, edző, a női válogatott volt szövetségi kapitánya.

– FLUOR TOMI (1987) énekes.

– NACSA OLIVÉR (1979) humorista, Bagi Iván társa, a Banánhéj – Túlélni Bagi-Nacsát című kabaréműsor egyik főszereplője.

– MAJKA /Majoros Péter/ (1979), az első Való Világ villa lakója, majd a második folytatás műsorvezetője, azóta kedvelt médiaszereplő.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.