130 éve hunyt el HIVATAL ANIKÓ

2021. augusztus 6-án 130 éve hunyt el HIVATAL ANIKÓ színésznő

Nevét manapság már alig ismeri valaki, pedig az ő korában nem volt nála népszerűbb színésznőnk. Minden adottsága megvolt a sikerhez, a korabeli ízlés szerint csodaszépnek számított, amihez olyan természetes báj társult, hogy kolléganői sem voltak féltékenyek rá. Legjobban kifinomult ízlését csodálták – pedig egy cselédlány gyermeke volt -, a kor két leghíresebb színésznője ugyanis nem tudott öltözködni; Kántorné igénytelen ruhákban járt, Déryné pedig sokszor túlzásba vitte a cicomát.

A közönség rajongott érte, a fáma szerint ő volt az első magyar színésznő, akinek kocsijából előadás végén kifogták a lovakat a lelkes gavallérok, és maguk húzták haza bálványukat. Megbecsültségét mutatja az is, hogy Petőfi két színészről írt verset, Megyeri Károlyról és róla. Népszerűségének az sem ártott, hogy férjhez ment a kor legnépszerűbb férfiszínészéhez, Lendvay Mártonhoz, s az sem, hogy később elvált tőle.

Mégis szomorú véget ért, s mindennek az oka természetesen a pénz volt. Részvényeket vett ugyanis az első magyar takarékpénztár alapításakor, s mivel akkortájt még nem mentek csődbe a pénzintézetek, szépen gyarapodott a vagyona. Erre kitört rajta az üldözési mánia, amelybe végül szabályosan beleőrült. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.