Mai évfordulóink – 2021. augusztus 10.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. augusztus 10., kedd

a Nap kél 5.34, nyugszik 20.04 – a Hold kél 7.16, nyugszik 21.26 órakor

mottó: “Az asszonynak hosszú a haja, de rövid az elméje.” régi magyar mondás

– Lőrinc napja. Latin eredetű név, az ókorban a Laurentumból származó férfiakat hívták Laurentiusnak. Ez rövidült a magyarban Lőrincé. Ma Amadé, Blanka, Bianka, Loránd és Lóránt nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Lőrinc vértanú emléknapja. Spanyol diakónus volt, aki a III. században szenvedett vértanúhalált. Amikor az őt elítélő bíró felszólította, hogy adja elő az Egyház kincseit, időt kért, hogy összeszedhesse, majd három nap múlva megjelent egy sereg beteggel, koldussal, bénával. Ekkor megégették. Ő a szakácsok védőszentje, és a középkori Németországban különösen nagy tiszteletnek örvendett, mert Ottó császár 955-ben éppen Szent Lőrinc napján aratott győzelmet a kalandozó magyarok felett Lech-mezején.

– A néphit szerint ma nem szabad esnie, akkor lesz bő a termés, amint a regula mondja: “Lőrinc napja, ha szép, / Sok a gyümölcs, és ép.”

Ma: – Ma van Ecuador nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 35 éves a HUNGARORING, azaz 35 éve rendezték az első Forma 1-es világbajnoki futamot Magyarországon. Az első Magyar Grand Prix győztese Nelson Piquet lett, megelőzve Ayrton Sennát és Nigel Mansellt. * * *

– 65 éve született VÁRKONYI LÁSZLÓ hegymászó. Szolnok szülötte volt, ám az Alföldről sok nagyon magas csúcsra feljutott. Megmászta például a Kaukázus ormát, az Andok több hétezren felüli hegyét, köztük az Aconcaguát, a Himalájában pedig első magyarként jutott fel a 8201 méter magas Cho Oyu csúcsra. Több magyar Himalája expedícióban vett részt, és 2010-ben Klein Dávid nevű barátjával a magyarok közül elsőként oxigénpalack nélkül készült megmászni az Everestet az északi, Tibet felőli oldalon. Ám egy leszakadó jégfal elsodorta, és a Himaláján lelte halálát.

– 60 éve hunyt el BOLVÁRY GÉZA filmrendező. Kezdetben újságíró volt, s kedvtelésből statisztált. Lassanként kisebb szerepeket is adtak neki, s így a filmgyárban ragadt. Előbb dramaturg volt, majd rendezni kezdett. Filmjei, a Kétarcú asszony, a Tavaszi szerelem és A Noszty fiú esete Tóth Marival külföldön is szép sikert arattak, így ő is külföldre ment, s előbb Németországban, majd Angliában dolgozott. Főként vígjátékokat és zenés filmeket forgatott, a legismertebb közülük az Egy dal, egy csók, egy lány, az Operabál, a Magányos szív és az Egy dal száll a világ körül.

– 125 éve hunyt el OTTO LILIENTHAL német mérnök és feltaláló. Előbb egy gyár mérnöke volt, majd saját üzemet alapított, amelyben elképzelései szerint foglalkozhatott repülésre alkalmas szerkezetek kifejlesztésével. Első vitorlázó gépét 1890-ben szerkesztette, amellyel nagy elismerést szerzett, ám a halálát is okozta. Egy kísérleti repülés során lezuhant.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 60 éves JON FARRISS ausztrál rockzenész, az INXS együttes dobosa. Perthben született, és két testvérével 1977-ben alapította a híres bandát, amely akkor még a The Farriss Brothers nevet viselte. Az együttes két évtizeden át aratta fényes sikereit, és karrierjüknek a nagyszerű énekes, Michael Hutchence 1997-es halála vetett végett. S bár azóta többször próbálták újjászervezni a csapatot, az INXS Hutchence nélkül sosem lesz az igazi. Jon persze zenél közben is, s bár jó dolgokat csinál szólóban is, egykori sikereit meg sem közelíti.

– 55 éves HOSSZAM HASSZAN egyiptomi labdarúgó, hazája labdarúgásának élő legendája, válogatottsági rekorder, edző, jelenleg az Al Ittihad mestere.

– 50 éves ROY KEANE ír labdarúgó, 12 éven át a Manchester United játékosa, majd a Celtic Glasgow játékosa, a válogatott volt kiválósága. Ma ünnepel még:

– IAN ANDERSON (1947) brit rockzenész, a Jethro Tull együttes énekese, fuvolása és dalszerzője.

– ROSANNA ARQUETTE (1959) amerikai színésznő, a Hiába futsz, A nagy kékség, a Lidérces órák, a New York-i történetek, A linguini incidens, az Áldozat vagy gyilkos és a Ponyvaregény című film szereplője.

– ANTONIO BANDERAS (1960) spanyol színész, az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, a Kötözz meg és ölelj!, az Interjú a vámpírral, a Kísértetház, a Miami rapszódia, az Evita, a Desperado, a Bérgyilkosok, a Hárman párban, a Zorro álarca, A 13. harcos, a Frida és a Volt egyszer egy Mexikó című film főszereplője.

– BÁSTI JULI (1957) színésznő, a Szívzűr, a Kettévált mennyezet, A vörös grófnő, A tanítványok, a Miss Arizona, a Sztálin menyasszonya, a Valami Amerika és A hídember című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.