100 éve született SARKADI IMRE

2021. augusztus 13-án 100 éve született Debrecenben SARKADI IMRE író, újságíró

Az érettségi után gyógyszerész-segéd, majd nyomdász volt, végül mégis újságíró lett. Első írásai a Válaszban és a Csillagban jelentek meg, akkoriban főként elbeszéléseket írt. Móricz Zsigmondot választotta legfőbb példaképének, így az ő nyomdokain haladva témáit főként a paraszti életből választotta. A novellák után – amelyek legjobb válogatása Veréb dűlő és Elmaradt találkozás címmel jelent meg – regényeket és kisregényeket írt, előbbiek közül a Rozi, utóbbiak közül a Tanyasi dúvad és A gyáva emelkedik ki. Legismertebbek azonban színművei, illetve a belőlük készült filmek, így a Körhinta és az Elveszett paradicsom. Életművének értékelése körül a hatvanas években nagy viták zajlottak, Oszlopos Simeon című munkáját különösen sok bírálat érte. Ő maga végül negyvenévesen öngyilkos lett. (KalPress)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza elbeszélés-kötetét és Kónya Judit kismonográfiáját kínálja, mindkettőt antikvár példányban. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.