95 éve született FIDEL CASTRO

2021. augusztus 13-án 95 éve született FIDEL CASTRO kubai politikus

Az ötvenes évek elején szervezett fegyveres ellenállási mozgalmat a tényleg borzasztó Batista-diktatúra ellen, és harcuk végül 1959. január 1-jén győzedelmeskedett. Ő lett Kuba vezetője, hivatalos címei szerint a Kubai Kommunista Párt Központi Bizottságának első titkára, az Államtanács elnöke, miniszterelnök és a Forradalmi Fegyveres Erők főparancsnoka.

Karizmatikus politikus volt, alighanem a XX. század egyik legismertebb politikai főszereplője, aki jellegzetes szakállával, harsány gesztusaival fiatalon sok hívet szerzett, sokórás, gyújtó hangú beszédeivel nemcsak a kubaiakat lelkesítette fel, de a nyugati fiatalokat is. A nyugati politikusok azonban félve gyűlölték, különösen az amerikaiak, a CIA többször is meg akarta öletni, de nem sikerült nekik. A Commandante annak ellenére örvendett népszerűségnek a kubaiak körében, hogy az emberek döntő hányada nagyon szűkös körülmények között élt. Igaz, a kubai szocializmus nem hagyta éhenhalni őket – mint mondjuk a haitiaiakat a sajátjuk -, az oktatás, az egészségügy pedig a térség legfejlettebbje lett.

Aztán Fidel megöregedett, bozontos szakálla megőszült, a kubaiak sem nagyon lelkesedtek már annyira, úgyhogy amikor az egészségi állapota súlyosan megromlott, átadta a hatalmat az öccsének, Raúlnak. Öt éve, 2016-ban hunyt el. Végrendeletében megtiltotta, hogy közterületeket, intézményeket, szervezeteket nevezzenek el róla, vagy szobrokat állítsanak az emlékére. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a Fidel Castro önéletrajza című, hiánycikknek számító könyvet kínálja, tökéletes állapotú antikvár példányban. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.