Mai évfordulóink – 2021. augusztus 13.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. augusztus 13., péntek

a Nap kél 5.37, nyugszik 19.59 – a Hold kél 11.02, nyugszik 22.28 órakor

mottó: “Azok a legboldogabb emberek, akik sohase ismerték meg a szerelmet.” Krúdy Gyula

– Ipoly napja. Görög eredetű név, a Hippolütoszból származik, amelyből különben a remek magyar filmből ismert a Hyppolit is lett. Ennek rövidülése az Ipoly. Jelentése: aki kifogja a lovakat. Ma Hippolit és Ibolya nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Boldog XI. Ince pápa és Árpádházi Szent Piroska emlékünnepe. Ince olasz volt, Benedetto Odeschalchinak hívták, és 1676-ban foglalta el Szent Péter székét. A franciák tiltakozása mellett, Ince ugyanis már korábban is erőteljesen fellépett az egyház védelmében XIV. Lajos francia királlyal szemben. Ő volt a XVII. század legjelentősebb egyházfője. Piroskát az ortodox egyház avatta szentté, de a magyar római katolikusok is tisztelik, hiszen Szent László királyunk lánya volt. Később Komnénosz János bizánci császár feleségeként vívta ki új honfitársainak tiszteletét, a Hagia Sophiában ma is látható mozaikképe. Ott különben Eirénének hívták.

Ma: – Ma van a Balkezesek Világnapja.
– Ma van a Közép-Afrikai Köztársaság nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 115 éve született Nagyszebenben BORSOS MIKLÓS szobrászművész. Sokoldalú művész volt, kiváló portrékat készített, híresek domborításai, érméi, grafikái, sok könyvet illusztrált. Több szobra áll köztereken, legismertebb a balatonfüredi Balatoni szél és a budapesti Anya gyermekkel. (Könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 95 éve született FIDEL CASTRO kubai politikus. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 100 éve született Debrecenben SARKADI IMRE író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 445 éve hunyt el BAKFARK BÁLINT lantos. Európa-szerte csodált és becsült lantművész volt, az első magyar zenész, akinek híre túljutott határainkon. A megbecsülés ezernyi jelével halmozták el, Szapolyai János erdélyi vajda nemesi rangra emelte, II. Zsigmond Ágost lengyel király és Albert porosz herceg pártfogolta, nem győztek a kedvében járni. S bár Bakfark rendkívül művelt, sokoldalúan képzett ember volt, mérhetetlen egoizmusa nem nagyon tette szimpatikussá. Pártfogói jóindulatával is állandóan visszaélt, a családját pedig egyenesen semmibe vette. Gyermekét például két éves korában látta először, de akkor sem nagyon érdekelte. Felesége különben litván volt, aki sokat szenvedett mellette, s őt ráadásul csodálatos lantjátékával sem kárpótolta, amivel pedig minden megbántott jótevőjét le tudta venni a lábáról. /Halálának pontos időpontja bizonytalan./

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 35 éves TROKÁN NÓRA (1986) színésznő, a Kossuthkifli című sorozat főszereplője. A nagyszerű színész, Trokán Péter lánya egzotikus vonásait édesanyjától, a görög származású Papadimitriu Athinától örökölte, tehetségét pedig bizonyára mindkettőjüktől. A Színművészeti Egyetem elvégzése után a kecskeméti színházba szerződött, az ország azonban A nagy duett című tévéműsorban ismerte meg. Sportos alkat és belevaló lány, lovagolt a Nemzeti vágtán.

– 50 éves MORITZ BLEIBTREU német színész, A lé meg a Lola, a Fandango, a Szembesítés, A kísérlet, A fakír és az Ágnes öcsénk című film szereplője.

– 80 éves SUSAN JAMESON angol színésznő, A velencei kalmár és a Rosszfiúk című film szereplője, a Jane Eyre című filmsorozatban Miss Temple alakítója.

– 50 éves HEIKE MAKATSCH német színésznő, az Égi meló, a Meztelenkedés és az Anatómia 2. című film szereplője.

– 65 éves MARIAN WORONIN lengyel atléta, Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes, a 60 méteres fedettpályás síkfutás volt Európa-csúcstartója. Ma ünnepel még:

– THOMAS RAVELLI (1959) svéd labdarúgó, az IFK Göteborg tagjaként sokszoros bajnok és kupagyőztes, az 1992-es Európa- és az 1994-es világbajnokságon egyaránt bronzérmet szerzett válogatott kapusa.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.