Mai évfordulóink – 2021. augusztus 20.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. augusztus 20., péntek

a Nap kél 5.47, nyugszik 19.47 – a Hold kél 19.13 nyugszik 2.39 órakor

mottó: “Aki megveti, amit megszabtak atyai elődei, az az isteni törvényekre sem ügyel.” Szent István

– István napja. Görög eredetű név, de valamennyi nyelv átvette, így mindenhol elterjedt. Jelentése virágkoszorú és megkoronázott, s ez utóbbi miatt szívesen viselték előkelő személyek, például tíz pápa is. Első királyunkat is így hívták, akinek emlékünnepét is ma tartjuk.

– Ma van Szent István király ünnepe. Az első magyar király az államalapításon kívül a kereszténység elterjesztése terén is maradandót alkotott. A koronával egyetemben arra is jogot kapott a pápától, hogy kiépítse a katolikus egyházat az országban. István tíz egyházmegyét alapított, közülük kettő, az esztergomi és a kalocsai érseki rangban állt. István alatt épültek meg az első magyarországi bencés apátságok is Pannonhalmán, Zalaváron, Pécsváradon és Bakonybélben. 1038-ban hunyt el, a legenda szerint augusztus 15-én. 1083-ban avatták szentté.

Ma: – Ma van Magyarország állami ünnepe, az Államalapító Szent István ünnepe és az új kenyér ünnepe.

  • Ma van Észtország nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 75 éve avatták fel az új budapesti SZABADSÁG-HÍD-at.
– 145 éve indult meg a forgalom a mai pesti ANDRÁSSY ÚT-on.
– 55 éve volt az első magyar TÁNCDALFESZTIVÁL döntője. * * *

– 80 éve született SLOBODAN MILOSEVIC szerb politikus. A Szerb Köztársaság, illetve a Jugoszlávia elnöke volt, egyébként pedig a délszláv háború kirobbanásának fő felelőse, akit emberiség elleni bűntettekért a hágai nemzetközi bíróságon perbe fogtak, de az ítéletet nem érte meg.

– 120 született SALVATORE QUASIMODO Nobel-díjas olasz költő. Szicíliában nevelkedett, s kezdetben anyagi nehézségei miatt hivatalnokként kellett dolgoznia, majd tanár, később újságíró, illetve lapszerkesztő lett. Jelentős verseskötetek kerültek ki a keze alól, s ismert Értekezés a költészetről című esszéje. Kitűnő műfordításokat tett közzé, főként az angol és a klasszikus irodalom tolmácsolásában jeleskedett, még ógörögül is megtanult, hogy Homéroszt fordíthasson. Rendszeresen írt irodalmi tanulmányokat, legjelentősebb közülük a Petrarca és a magány érzése. A Nobel-díjat 1959-ben kapta “lírájáért, amely klasszikus tisztasággal és tragikus életérzéssel fejezi ki korunkat”. Termékeny irodalmár volt, életművét 32 kötetben adták ki. Legszebb költeményeit magyarul is olvashatjuk.

– 35 éve hunyt el SZINNYEI JÚLIA írónő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 65 éves BOGYAY KATALIN újságírónő. A Közgázon végzett, de tanult a londoni Westminster Egyetemen is, úgyhogy alapos képzésben részesült. Elvégezte a MÚOSZ Újságíró Iskoláját is, szakmai gyakorlatot pedig a híres BBC-nél és az osztrák ORF-nél szerzett, nem csoda hát, hogy szinte kész riporterként került a TV Híradóhoz. Rögvest kulturális területtel kezdett foglalkozni, s ehhez később is hű maradt. Remek portréfilmet készített Horváth Teriről és Dajka Margitról, emlékezetes beszélgetést folytatott Határ Győzővel, de csinált interjút José Carrerasszal és Leonard Bernsteinnel is. Jól sikerült portréfilmje a Festőművész a vászon előtt.

– 65 éves JOAN ALLEN amerikai színésznő, Az embervadász, a Nixon, az Eszelős szerelem, A salemi boszorkányok és a Pleasantville, valamint a Tucker: Az ember és az álma című Coppola-film szereplője. Ma ünnepel még:

– ANDREJ MIHALKOV KONCSALOVSZKIJ (1937) orosz színész, filmrendező és író, a Szibériáda, a Maria szerelmei, a Tango és Cash, valamint a Homer és Eddie című film rendezője, általában filmjei forgatókönyvének írója is.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.