Mai évfordulóink – 2021. október 19.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. október 19., kedd

a Nap kél 7.09, nyugszik 17.49 – a Hold kél 17.43, nyugszik 5.31 órakor

mottó: “A meghajtott fejet nem vágja a kard.” Mihail Sadoveanu

– Nándor napja. A név a nyelvújítás eredménye, a Ferdinándból képezték a Sándor név mintájára. A nándor egyébként a dunai bolgárok elnevezésére szolgált, ez van benne a Nándorfehérvárban is. Ma Berény és Ferdinánd nevű ismerőseinket is köszöntsük!

Szent János és Jogues Szent Izsák áldozópapokra, illetve vértanú társaikra, akik francia ferences misszionáriusok voltak, és a kanadai indiánok között szenvedtek vértanúhalált a XVII. század közepén. Ma van Keresztes Szent Pál emléknapja. Paolo Francesco Danei volt az eredeti neve, a XVIII. században élt, s korának egyik leghíresebb hitszónokaként tartjuk számon. Ő alapította és fogadtatta el hosszas hadakozás után az egyházi hatóságokkal a Jézus Krisztus szenvedéséről elnevezett passzionisták rendjét, és még éppen megérte, hogy a rend első főnöke lehetett. 1775-ben hunyt el.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 90 éve született JOHN LE CARRÉ /David Cornwell/ angol író. Brit létére franciás írói álnevet választott, de egyébként is titokzatos ember vot. Pár éve például bizonyossá vált a régen sejtett titok – ő maga nyilatkozott róla -, miszerint hosszú éveken át a brit titkosszolgálat kémje volt, úgyhogy regényei saját élményein is alapultak. Egyébként közel hét évtizede, a berlini fal felhúzása után megjelent A kém, aki bejött a hidegről című könyvével alapozta meg hírnevét, amelyet később olyan nagysikerű regényekkel mélyített el, mint az Egy német kisváros, A halálos ügy, A vakondok, a Kettős szerepben, Az Oroszország-ház és A játszma. Több művéből nagysikerű film is készült, például A panamai szabó. Tavaly hunyt el.

– 105 éve született Budapesten VÉSZI ENDRE író, költő. A legnagyobb sikert Angi Vera című művével aratta, amelynek filmváltozata nemzetközi elismerést szerzett.

– 805 éve hunyt el FÖLDNÉLKÜLI JÁNOS angol király. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 60 éve hunyt el MIHAIL SADOVEANU román író. A XX. századi román irodalom egyik legjelentősebb alakja, a realista próza mestere volt. Rendkívül gazdag életművet hagyott hátra: több mint száz kötete jelent meg, regények, elbeszélések, riportok, publicisztikák, sok közülük magyarul is olvasható.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves JÜRGEN CROY német labdarúgó, az 1976-os olimpián győztes NDK válogatottjának kapusa. Ma ünnepel még:

– BÁNSÁGI ILDIKÓ (1947) színésznő, a többi között a Bizalom, a Mephisto és a Hanussen című film egyik főszereplője.

– EVANDER HOLYFIELD (1962) amerikai ökölvívó, a WBA volt nehézsúlyú világbajnoka, akinek Mike Tyson a ringben leharapta a fülét.

– JOHN LITHGOW (1945) amerikai színész, a Cliffhanger – Függő játszma, a Káin ébredése, a Nyomul a 8. dimenzió, a Garp szerint a világ, A Pelikán ügyirat, az Afrika koktél, a Fű alatt, a Peter Sellers élete és halála, valamint a Kinsey – Mindenki másképp csinálja című film szereplője.

– SÁNDOR PÁL (1939) filmrendező, a Régi idők focija, a Szerencsés Dániel, a Miss Arizona, a Bohóc a falon, a Szeressétek Ódor Emíliát, a Ripacsok és a Csak egy mozi című film készítője.

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.