Mai évfordulóink – 2021. november 8.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. november 8., hétfő

a Nap kél 6.38 nyugszik 16.16 – a Hold kél 11.09, nyugszik 19.06 órakor

mottó: “Boldog, aki nem remél semmit, mert az nem fog csalódni.” Alexander Pope

– Zsombor napja. A bolgár eredetű név oly régen meghonosodott nálunk is, hogy szinte ősmagyarnak számít, állítólag az erdélyi Gyula vajda apját is így hívták. Jelentése ugyan bölény, de mégis egy növénycsalád viseli. Ma Kolos nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van a görög egyházban Szent Mihály és a testnélküli mennyei erők ünnepe. Három angyalt név szerint ismerünk: Mihályt, Gábort és Rafaelt, őket ünnepeljük ma, de velük együtt az angyalokat is, a többi testnélküli mennyei erőt. Az angyalokat Isten az üdvösség örököseinek, azaz az embereknek a szolgálatára rendelte, minden embernek van egy őrzőangyala. Az angyalok szellemi lények, és Isten parancsait késedelem nélkül teljesítik. Isten ügyét képviselve ők harcolnak az ördögi működés ellen. Szent Mihály főangyal kiemelt tiszteletet érdemel, ő a mennyei hadak vezére, és végül győztes harcosa.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 365 éve született EDMOND HALLEY angol csillagász és fizikus. A híres greenwichi csillagvizsgáló intézet igazgatója volt, s ő készítette az első csillagászati térképeket. Ő fedezte fel a csillagok saját mozgásának törvényét, s több üstökös pályaelemeit számította ki. Rájött arra, hogy az üstökösnek nevezett égi jelenségek megjelenéséről szóló híradások bizonyos rendszerességet mutatnak, s kiszámította, hogy ez alapján egy üstökös visszatérése mikorra várható megint. Ez így pofon egyszerűnek hangzik, de nagy dolog volt akkoriban, úgyhogy az illető neve is fennmaradt, sőt, az idejében érkezett üstököst is róla nevezték el.

– 105 éve született PETER WEISS német író. A nevével szinte minden szaklexikonban találkozhatunk, ugyanis roppant sokoldalú ember volt. Szerepel az irodalmi lexikonban, hisz kiváló drámákat és esszéket írt, szerepel a művészeti szakkönyvekben, mert remekül festett, és grafikusként is nagyot alkotott. A színházi szakemberek is megemlékezhetnek róla, mert ő volt a brechti “totális színház” egyik továbbvivője, és szerepel a filmlexikonban is, hisz a svéd avantgárd film egyik úttörőjét tiszteli személyében. (Weiss egyébként német volt, de a fasizmus elől Svédországba menekült, s végül megkapta az állampolgárságot is.) Világsikerű művét színházban is bemutatta és filmen is megrendezte, meglehetősen hosszú címe van: “Jean Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása, ahogy a charentoni elmegyógyintézet színjátszói előadják de Sade úr betanításában”.

– 100 éve hunyt el PAVOL ORSZÁGH HVIEZDOSLAV szlovák költő, író és műfordító. (Részletesebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 90 éves PAOLO TAVIANI olasz filmrendező. Színházi rendezőként kezdte pályafutását, majd összefogott Vittorio nevű bátyjával és Valentino Orsinivel, s közösen filmeket kezdtek készíteni. Számos nagyszerű alkotás került ki a kezük alól, nálunk is jól ismert közülük az Éjszakai nap, az Égetnivaló ember, az Allonsanfan, a Szent Lőrinc éjszakája, a Jó reggelt, Babilónia vagy az Apámuram, mely utóbbiért 1977-ben megkapták a cannes-i fesztivál Arany Pálma-díját is.

– 75 éves FRENREISZ KÁROLY rockzenész, előbb a Metró, majd az LGT együttes tagka, a Skorpió együttes alapítója.

– 75 éves GUUS HIDDINK holland labdarúgó, edző, egyebek mellett a PSV Eindhoven BEK-győztes csapatának mestere, a Real Madrid volt vezetőedzője, a 2002-es világbajnokságon negyedik helyezést szerzett dél-koreai válogatott szövetségi kapitánya, az ausztrál válogatott mestere, majd az orosz válogatott szövetségi kapitánya.

– 55 éves GORDON RAMSAY skót szakács, napjaink egyik legismertebb médiaszakácsa. Ma ünnepel még:

– DEÁK BILL GYULA (1948) rockzenész, a blues műfajának legjobb hazai énekese, a Hobo Blues Band volt tagja.

– ALAIN DELON (1935) francia színész, a többi között a Rocco és fivérei, A szicíliaiak klánja, A fekete tulipán, a Borsalino, az Egy zsaru bőréért, a Zorro, a Zsarutörténet, a Swann szerelme és a Mr. Klein című film szereplője.

– NEMERE ISTVÁN (1944) író, a legtermékenyebb hazai könyvszerző, a magyar tudományos-fantasztikus és bűnügyi irodalom egyik legnépszerűbb művelője.

– COURTNEY THORNE-SMITH (1967) amerikai színésznő, a Botcsinálta tanerő és a Tuti pasi című film szereplője, a Melrose Place című filmsorozatban Allison Parker, az Ally McBeal című sorozatban Georgia, a Papás-mamás című filmsorozatban pedig Cheryl alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.