Mai évfordulóink – 2021. november 23.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. november 23., kedd

a Nap kél 7.00, nyugszik 16.00 – a Hold kél 18.49, nyugszik 10.50 órakor

mottó: “Minden állam abból a feltevésből indul ki, hogy alacsonyabb színvonalon álló népet könnyebb kormányozni.” Adolf Loos

– Kelemen és Klementina napja. A latin eredetű nevek jelentése jámbor, szolíd. Emiatt szívesen viselték a katolikus egyházfők, nem véletlen, hogy 17 pápát hívtak Kelemennek. Ma Dániel és Géza nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A katolikus egyház ma Szent Kelemen pápára emlékezik, aki az első ilyen nevű pápa volt, egyébként pedig Szent Péter után Róma harmadik püspöke. A hagyomány szerint még Szent Péter szentelte pappá. A neve alatt számos írás maradt fenn, közülük a Levél a korintusiakhoz szinte bizonyosan hiteles. Legendája szerint Traianus császár a mai Krímbe száműzte, ahol vasmacskával a nyakában a vízbe ölték. Ekkor a tenger visszahúzódott, hogy a hívek kivihessék a testét a szárazföldre.

– A néphit a tél kezdeteként tartja, s Kelemen napja az utolsó alkalom a híveknek az önfeledt szórakozásra az adventi időszak előtt.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 800 éve született X., BÖLCS ALFONZ, Kasztília és Leon királya. Nem volt rossz uralkodó, de a kultúrtörténet még nagyobb becsben tartja emlékét, hiszen ő teremtette meg a spanyol prózát, s jeles tudós volt, Általános és Nagy Történelem című enciklopédikus műve különösen értékes.

– 30 éve hunyt el KLAUS KINSKI német színész. Jellegzetes alakja volt a filmvilágnak, sok rendező kifejezett kedvence, Werner Herzog például egy sor filmjében foglalkoztatta; játszott az Aguirre, Isten haragja, a Fitzcarraldo, a Cobra Verde és a Woyzeck című filmjében, egyéb filmjei közül pedig a Vámpírok Velencében, a Hasfelmetsző Jack, az Imádkozz a halálodért és a Doktor Zsivago emelkedik ki. Igazi fenegyerek volt, négyszer nősült, második házasságából született világhírű lánya, Nastassja Kinski. Erotikus részletekben bővelkedő Megőrülök a földieper alakú szádért című visszaemlékezése a hetvenes években óriási botrányt kavart.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 65 éves NÉMETH GÁBOR író, forgatókönyvíró, tanár. A Budapesti Tanárképző Főiskola elvégzése után a Napi Világgazdaság munkatársa volt, majd az Örley Társaság, a József Attila Kör és a Magyar Írószövetség tagja. 2007-től az idénig a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója volt. Az Angyal és bábu, valamint A Semmi Könyvéből című könyvek szerzője, a Presszó című film forgatókönyvének írója.

– 65 éves SHANE GOULD ausztrál úszónő, a müncheni olimpiai háromszoros aranyérmese, az egyetlen úszónő, aki egyszerre tartotta az összes gyorsúszószám világcsúcsát.

– 50 éves POKORNY LIA színésznő, a Beugró és A mi kis falunk című tévésorozat szereplője. Ma ünnepel még:

– MILEY CYRUS (1992) amerikai színésznő, énekesnő, a Hannah Montana című filmsorozat címszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.