Mai évfordulóink – 2021. december 22.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. december 22., szerda

a Nap kél 7.29, nyugszik 15.56 – a Hold kél 18.48, nyugszik 10.09 órakor

mottó: “Az egyénnek és a népnek meg kell adni minden szabadságot, azt az egyet kivéve, hogy gyáva lehessen.” Filippo Marinetti

– Zénó napja. A nép görög eredetű, Zenon néven már Krisztus előtt 500 körül is élt filozófus, s e nevet viselte a sztoikus filozófia megalapítója. Jelentése: Zeusztól származó. Ma köszöntsük Nina, Anikó és Teofánia nevű ismerőseinket is!

– Ma van Cabrini Szent Franciska és Szent Zénó emléknapja. Franciska a Jézus Szent Szíve Missziós Nővérek rendjének megalapítója és első főnöknője volt. Lelkesen fejlesztette rendjét, több mint félszáz rendházat, valamint kórházakat, iskolákat alapított. Sokat dolgozott az Egyesült Államokban, az olasz nővér végül az állampolgárságot is megkapta. Így ő az első amerikai állampolgárságú szent, s egyben a kivándorlók és a vendégmunkások védőszentje. Zénó római katona volt, erős ugyan a hitében, ám kissé meggondolatlan. Az akkor még szokásban lévő római áldozati szokásokat például kigúnyolta, mire a pogányok szörnyű kínok között kivégezték.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 145 éve született FILIPPO MARINETTI olasz költő. Milliomoscsemete volt, az aranyifjak léha életét élte, s az irodalomban is polgárpukkasztásra törekedett. 1909-ben tette közzé híres-hírhedt futurista kiáltványát, amellyel megdöbbentette a világot. Érthető módon, hisz olyanokat írt benne például, hogy “egy berregő autó szebb, mint a szamothrakéi Niké szobra”. (A továbbiakat lásd külön posztban!)

– 355 éve hunyt el GUERCINO (Giovanni Francesco Barbieri) olasz festő. A bolognai festőiskola jelentős mestere volt, akinek festészete három jól elkülöníthető korszakra osztható. Az elsőben az erős fények és árnyékok ellentéte uralkodik képein, míg a harmadikban színei halványabbak.

– 380 éve hunyt el MAXIMILIEN DE BÉTHUNE, francia államférfi, Sully hercege. Református hitben nevelkedett, kora ifjúságától barátja volt Navarrai Henriknek, így természetesen a későbbi hugenotta háborúkban is az ő oldalán harcolt. Miután gyermekkori pajtása IV. Henrik néven trónra lépett, Sully lett a legbizalmasabb tanácsadója. (A továbbiakat lásd külön posztban!)

– 15 éve hunyt el LÁZÁR ERVIN író. Különösen meséi, gyermekkönyvei népszerűek, például a Berzsián és Dideki, a Gyere haza Mikkamakka, A hétfejű tündér vagy a Szegény Dzsoni és Árnika. Írásai a magyar nyelv gyöngyszemei, leleményes szófordulatai igazi csemegét jelentenek az erre fogékonyaknak, hőseire is könnyű ráismerni, hiszen az ő szereplője Ribizli, a virágillaton élő kutya, Violin, a fülrepesztő zenész és a tejkedvelő Szőrénszőr Tejbajszán. (Könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 85 éves HECTOR ELIZONDO amerikai színész. A legtöbb mozilátogató a Micsoda nő című filmből ismeri, ő volt az a szállodaigazgató, akit szintén elbűvölt Vivien kisasszony, azaz Julia Roberts. (A továbbiakat lásd külön posztban!)

– 55 éves DMITRIJ BILOZERCSEV szovjet tornász, többszörös olimpiai bajnok, aki a szöuli olimpián Borkai Zsolttal holtversenyben nyerte a lólengést.

– 60 éves MARCUS O’SULLIVAN ír atléta, az 1 mérföldes síkfutás egyik legnagyobb alakja. Ma ünnepel még:

– RALPH FIENNES (1962) angol színész, a Schindler listája, A maconi gyermek, Az angol beteg, a Szabó István-rendezte A napfény íze, A vörös sárkány, az Álmomban már láttalak, a Szívem, Afrika és Az elszánt diplomata című film szereplője, a Harry Potter-filmekben Lord Voldemort alakítója.

– KAMARÁS IVÁN (1972) színész, A miniszter félrelép, az Európa Expressz, a Vademberek, a Szerelem utolsó vérig, a Liliomfi és a Szabadság, szerelem című film szereplője.

– SZÉCSI ZOLTÁN (1977) vízilabdázó, világbajnok, háromszoros olimpiai bajnok, a sydney-i, az athéni és a pekingi olimpián aranyérmet nyert válogatott kapusa.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.