450 éve született JOHANNES KEPLER

2021. december 27-én 450 éve született JOHANNES KEPLER német csillagász és matematikus

Lángelme volt, ezért aztán sok kellemetlenséget kellett elszenvednie. A korabeli szokások szerint ugyanis sorban álltak nála az emberek különböző horoszkópokért, akiket még csak-csak elzavarhatott, de a császárral ezt nem tehette. II. Rudolf császár ugyanis teljesen az alkímia és egyéb hókusz-pókuszok rabja volt, így kinevezte udvari matematikusává, s rendszeres beszámolásra kötelezte. Kepler hatalmas, 1500 forintos fizetésével vigasztalhatta volna magát, de harmincéves szolgálata alatt mindössze nyolchavi bérét fizette ki az udvar.

Kepler azonban egészen kivételes munkabírású ember volt, így szabadidejében csak megalkotta három törvényét, amelyekben tisztázta a bolygók mozgását, tökéletesítve ezzel a kopernikuszi világképet. A nagyszerű tudományos eredmény értékét növeli, ha tudjuk, hogy Keplert nemcsak a hivatali munkája hátráltatta a valódi alkotásban, hanem családja is. Az anyját például boszorkányság vádjával perbe fogta a rettegett inkvizíció, s Kepler csak ötévi szívós munkával tudta kihozni a rabságból.

Kétszer nősült, és pontosan egy tucatnyi gyerekről kellett gondoskodnia. Így is a tudomány egyik legnagyobb gondolkodója volt, el sem lehet képzelni, milyen eredményekre jutott volna, ha kicsivel jobb körülmények között dolgozhat. Élete utolsó útját is elmaradt fizetését reklamálandó tette Regensburgba, de sosem ért célt, útközben halt meg. A zseniális tudós halálakor az összes vagyona nála volt; két művének pár példánya és hét pfennig. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza A boszorkány fia című életrajzi könyvet kínálja két kiadásban, antikvár példányban. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.