70 éves JEAN-JACQUES BURNEL

2022. február 21-én 70 éves JEAN-JACQUES BURNEL francia származású angol basszusgitáros, énekes

Hősünk a punk legnagyobb túlélői, a The Stranglers tagjai közé tartozik. A fojtogatók mindig feketében léptek fel, s egyik alapjellemzőjük volt a nőgyűlölet, erre utal a bostoni fojtogató tiszteletére felvett nevük is. A banda 1974-ben kocsmazenekarként alakult, a részeg törzsvendégeket csak kicsit zavarta, hogy a zenészek előadás közben ismerkednek hangszereikkel. A nagy lehetőség 1976-ban, a punk-korszak hajnalán jött el, amikor a kiadók csak úgy kapkodtak az ismeretlen előadók után, és boldog-boldogtalan lemezeit kiadták. Bár a Stranglers tagjai igazán a groteszk humor felé vonzódtak volna, hamar kialakult róluk a tökös gyerek képzete, főként hogy fellépéseik sorra botrányba fulladtak. Svédországban összeverekedtek a helyi sztárokkal, félmeztelen táncosnőkkel tűzdelt londoni előadásuk ellen a nőszövetség tiltakozott, Franciaországban pedig lecsukták őket kábítószer birtoklása miatt. A daliás időkben azért születtek lemezfelvételek is, mint a kellemesen langyos Golden Brown és a visszafogottan vad No More Heroes. A nyolcvanas évek végén bukkantak fel újra, visszafogottabban és érettebben, e korszak termése volt a Nice In Nice, az Always The Sun és a Big In America. A Stranglers még ma is aktív, pár éve hozzánk is elvetődtek a Szigetre. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.