110 éve született OTTLIK GÉZA

2022. május 9-én 110 éve született OTTLIK GÉZA író

Régi nemesi családból származott, egy bizonyos Ottlyk György előbb Thököly ezredese, majd Rákóczi brigadérosa és főudvarmestere volt, s később Ottlik büszkén sorolta is híres elődjeinek nevezetes tetteit; “ükapám harcolt a török ellen az osztrák oldalán, és harcolt az osztrák ellen a török oldalán” – írta. Anyai ágon is híres ősökkel dicsekedhetett, nagyanyját Benyovszky Biankának hívták, s a madagaszkári királyságig jutott nagyhírű kalandor, Benyovszky Móric leszármazottja volt.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy a kis Géza gondos franciás nevelést kapott, s bizonyára illedelmes úrifiú lett volna belőle, ha családja – tán az ükapai hagyományokat folytatandó – nem katonatisztnek szánja. Így azonban iskoláit különböző katonai kollégiumokban végezte, s az ottani, franciásnak éppen nem nevezhető nevelési stílus egy életre megutáltatta vele még a mundér látványát is. Megpróbáltatásairól az Iskola a határon című remekművében számolt be részletesen, s könyvéből is kiderül, hogy a katonai neveltetés kihatott egész jellemfejlődésére. Fegyelmezett ember lett, ugyanakkor irtózott minden kényszertől.

Imádta az irodalmat, de még az íráskényszernek sem engedett, hat évtizedes alkotói életútjához képest viszonylag szerény terjedelmű életművet hagyott maga után. “Egy nagy regény: Iskola a határon, egy kisregény: a Hajnali háztetők, novellák, s egy kötetnyi régi cikk, rajz, vázlat, esszé, próza máig szétszórva, eltemetve hozzáférhetetlen helyeken, ennyi mostanig a mű” – írta Rónay György még Ottlik életében, aki azután összeszedte magát és kiadatlan írásait, s Próza címmel közzétette. Ennyi maradt utána – valamint műfordításai, köztük az egészen kiváló Az öreg halász és a tenger -, s mégis a XX. század legjelesebb irodalmárainak egyike volt.

Mert – amint írták róla – műveiben “nemcsak az előadás fölényes biztonsága meg a látszólag laza, kötetlen modor mögött a szigorúan tudatos művészi fegyelem és takarékosság fogja meg az olvasót, hanem bizonyos művészi-emberi erkölcs is; indulatos (de sohasem prédikáló) humanizmus, és felelősség – emberért és művészetért”. (Kalendárium Press)

Iskola a határon és Hajnali háztetők című könyve 25% kedvezménnyel megrendelhető egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.