65 éve hunyt el JEAN SIBELIUS

2022. szeptember 20-án 65 éve hunyt el JEAN SIBELIUS finn zeneszerző

Régebben Finnországban sem tartották igazi foglalkozásnak a zenélést, így Sibelius is jogot tanult. Megismerkedett azonban Wegelius professzorral, ezért aztán zenélni kezdett. Köztudott ugyanis – ő legalábbis később azt mondta -, ha egy finn egyedül van, akkor szaunázik, ha két finn van együtt, akkor zenélnek. Mivel pedig Wegelius és Sibelius sokat voltak együtt, törvényszerűen muzsikáltak.

Sibelius hamar megtalálta önálló zenei nyelvét, s 27 évesen Kullervo című szimfónikus költeményével kimerészkedett a nagyközönség elé. Első szerzői estje hatalmas sikert aratott, a kor – s Sibelius előtt a finn zene történetének – legnagyobb komponistája, Kajanus annyira megdöbbent Sibelius tehetsége hallatán, hogy abba is hagyta a komponálást. A modern zeneszerzőként ismert Sibelius bizonyos értelemben régimódi komponista volt. A titok nyitját ő maga így fogalmazta meg: “Konzervatív vagyok, mert ragaszkodom a zene leglényegesebb céljához, a széphez.” Az életben is szerette a szépet, imádta a természetet, és szépséges feleségével egy mesebeli házban élt az ezer tó egyikének partján.

Egyébként nagyon jól választott, felesége nemcsak szép és művelt asszony volt, de művészetének legnagyobb csodálója is. Egy interjúban meg is vallotta az asszony: “Szeretem gyerekeimet, szeretem környezetemet, de urammal és muzsikájával együtt élni a legnagyobb gyönyörűség.” (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in classical music, halálozási évforduló, külföldi évfordulók, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.