35 éve hunyt el SULYOK MÁRIA

2022. október 20-án 35 éve hunyt el SULYOK MÁRIA színésznő

Gyerekkorától színésznő akart lenni, de nem volt könnyű dolga, hiszen Ausztriában, osztrák mostohaanyjánál nevelkedett, így amikor jelentkezett a budapesti Színiakadémiára, egyetlen verset tudott magyarul, az Anyám tyúkját. Mégis felvették, de azzal indították útjára a pályán, hogy egy ideig meg se szólaljon németül.

Magyarul viszont sokat kellett beszélnie, hiszen már pályakezdőként annyi szerepet kapott, hogy szinte le sem jött a színpadról. De természetesen nem felejtett el németül sem, a Macskajáték Orbánnéját – ami különben magyar színpadon is talán leghíresebb szerepe – Berlinben is óriási sikerrel alakította. A németek nem győzték ünnepelni, a magyar lexikonok téves adatait alapul véve még születésnapján is felköszöntötték – áprilisban, miközben novemberi.

Biztos nyelvtudása sokszor hozta kellemetlen helyzetbe is, megesett, hogy egy magyar előadásban egyszercsak németre váltva folytatta a szövegét, szerencsére a nézők elnézték neki a bakit. A közönség ugyanis nagyon szerette, kollégái már kevésbé, mert tökéletességet várt el mindenkitől, s ha nem kapta meg, sokszor tombolt mérgében.

De igazi művészkollégái megértették, mert amint például Marton László mondotta: “Ha valaki oroszlánokat szeretne maga körül, akkor ne akarja, hogy úgy viselkedjenek, mint a cicák.” És a közönség az oroszlánokra kíváncsi. (Kalendárium Press)

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.