75 éves NAGY BANDÓ ANDRÁS

2022. november 12-én 75 éves NAGY BANDÓ ANDRÁS humorista, előadóművész

Aki figyelemmel kísérte pályafutását, nagy változások tanúja lehetett. Sokan emlékszünk, hogy humoristaként szerzett ismertséget, megnyerte a Humorfesztivált, mire leszerződtette a Mikroszkóp Színpad. Ez 1982-ben történt, s az eltelt négy évtized alatt az önfeledt nevettetőből bölcs író ember lett. Sokoldalú alkotó, ír verseket, publicisztikákat, könyvei pedig szinte bestsellerként fogynak.

A sok nagyszerű kötet közül említsük meg a két folytatásban megjelent András könyvét, ami felnőtteknek szól, és két gyerekeknek írt verseskötetét, a Madarak tolláról és a Fából vasparipát című könyveket, amelyeknek az illusztrációit is ő készítette – rajzolni is remekül tud ugyanis, karikatúrái lapokban is megjelentek.

2006-ban jelent meg első regénye – tizenharmadik könyve -, a Sosemvolt Toscana, amely nagy siker lett, megjelenésekor szétkapkodták az olvasók. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy Nagy Bandó Andrást egy súlyos szívbetegség halálközeli élményhez juttatta, és pacemakere azóta is emlékezteti, hogy vigyáznia kell magára.) A Sosemvolt Toscanában a bátyjának állít emléket. A regény története igen megható: író főhőse megtudja, hogy halálos beteg, de hogy a hírrel ne izgassa fel veszélyeztetett terhes lányát, azt adja be neki, hogy Toszkanába utazik, hogy ott írja meg új regényét. Nem megy persze sehova, otthon küzd a kórral, és emilben küldözgeti lányának a leveleket Toszkanából.

Ide tartozik, hogy neki magának három gyereke van, mindhárom lány, köztük a színésznővé lett Nagy Natália. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap and tagged . Bookmark the permalink.