15 éve hunyt el SZABÓ MAGDA

2022. november 19-én 15 éve hunyt el SZABÓ MAGDA írónő

Régimódi történet az övé, szinte olyan, mint egy mese, de a mai fiataloknak kicsit nehezen érthető. Mert miként magyarázható az el, hogy miért beszélt a nagypapa gyerekeivel otthon latinul, és hogyan volt képes mind a hét fiát egyetemre járatni. Vagy ki hiszi ma azt el, hogy édesapja esténként az ágya szélén ülve saját meséit mondta neki, esetleg felolvasott az Iliászból vagy az Odüsszeiából. Édesanyja külön regényt érdemelne, s meg is kapta, úgyhogy bárki ismerheti, ha elolvassa a Régimódi történetet. Iskolaéveiről pedig az Abigél című regényből alkothatunk fogalmat, s akiknek nem barátjuk a betű, azok is ismerhetik a belőle készült nagysikerű tévéfilmsorozatot.

Mária Magdolna Alexia – mert ez a teljes neve – aztán természetesen egyetemre járt, és finnugor nyelvészetből doktorált, ami különösen jól passzolt az egyéniségéhez. Mert azt még nem mondtuk – bár talán mindenki tudja -, hogy tőzsgyökeres debreceni volt, és szülei nem csak jó magyarnak, de hűséges debreceninek nevelték, gyerekfejjel szent meggyőződése volt, hogy a Jóisten magyar, Jézus Krisztus pedig debreceni, legfeljebb, ha hortobágyi. De ezeket is megírta, csakúgy mint élete nagy szerelmének történetét Szobotka Tiborral. Legendásan nagy szerelem volt az övék, több mint három és fél évtizedet éltek együtt boldogságban, férje 1983-ban bekövetkezett halálakor – amint ő fogalmazott – egy kicsit saját magát is eltemette.

90 éves korában, 2007-ben hunyt el, mivel magas kort ért meg, élete utolsó évtizedeiben a magyar irodalom élő legendájaként tisztelték. De könyvei nagy példányszámban megjelenő, népszerű olvasmányok ma is. És akkor vegyük hozzá, hogy szerinte az édesanyja sokkal jobb író lett volna nála. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.