40 éve hunyt el BARTÓKNÉ PÁSZTORY DITTA

2022. november 21-én 40 éve hunyt el BARTÓKNÉ PÁSZTORY DITTA zongoraművész

Pásztory Edit a világhírű zeneszerző tanítványa volt, és kapcsolatuk bizony igen megosztotta a korabeli közvéleményt. Megismerkedésükkor ugyanis Bartók 42 éves nős férfi volt serdülő gyerekkel, a húszéves Ditta pedig gyűrűs menyasszony.

Sokak által elítélt szerelmüket érdekes módon leginkább talán Bartók felesége, Márta asszony értette meg, aki nemhogy botrányt nem csinált, de Dittát még főzni is megtanította férje ízlése szerint, majd szép csendben elvált tőle. Ditta maga is kiváló zongoraművész volt, amint írták: “Vaskos tévedés, hogy Ditta csak Bartók-interpretátorként értékelendő. Eltekintve a tanítványi és házassági kapcsolattól Ditta azért lehetett jó Bartók interpretátor, mert Mozartot, Brahmsot, Lisztet is csúcson adta elő”. Bartók szerette is, ha műveit a felesége játssza, mert mint mondotta: “senki olyan pontosan nem ismeri elgondolásaimat, mint ő”. Ditta is hasonlóképpen emlékezett: “Nagyon szigorú kritikus volt, nem tudott megalkudni, műveit saját elképzelése szerint akarta hallani.” De talán Ditta legfőbb érdeme, hogy az általa teremtett és féltve őrzött meleg családi harmóniának óriási szerepe volt abban, hogy Bartók a XX. század egyik legnagyobb zeneszerzőjévé válhatott.

Természetesen vele volt az emigráció keserű éveiben is, s ő tudta a legjobban, hogy Bartók a Horthy-rendszer bukása után haza akart térni – ám végül ebben a halál megakadályozta -, ezért ő viszont kötelességének tartotta visszatérni. 1946-ban érkezett haza, s csöndesen élt 1982-ben bekövetkezett haláláig. Végrendelete alapján jött létre a fiatal tehetségek támogatására a Bartók Béla-Pásztory Ditta-díj. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.