90 éve született JÓKAI ANNA

2022. november 24-én 90 éve született JÓKAI ANNA írónő

Írói vénáját már kisiskolás korában felfedezték, érett és egyéni fogalmazásaival kirítt kortársai közül, s ez hamar az irodalom felé terelgette. De akkoriban nem lehetett célként kitűzni, hogy valaki író lesz, így gimnáziumba iratkozott, már az egyetemre kacsintgatva. Ám sajnos a felvételin politikai fejtegetésekbe bocsátkozott, és a Rákosi korszakban ez nem volt jó ajánlólevél. Nem is vették fel, így annak ellenére, hogy a számokat sosem szerette igazán, könyvelő lett, s csak évek múlva tudott bejutni az ELTE-re, ahol magyar-történelem szakos tanári diplomát szerzett. Aztán évekig előbb általános iskolában, majd a Vörösmarty Gimnáziumban tanított, és csak szabadidejében foglalkozott írással.

Ehhez képest nagyszerű regényekkel tört be az irodalomba, az 1970-ben megjelent Tartozik és követel nagy siker lett, s már a hetedik kötete jelent meg, amikor a József Attila-díj birtokában abbahagyta a tanítást, és csak az írásnak szentelte magát. Sok népszerű regényt írt, nehéz közülük párat kiemelni, de A reimsi angyal, a Jákob lajtorjája, A feladat, a Szegény Sudár Anna és a Ne féljetek! mindenképpen említést érdemel. A Kossuth-díjjal is kitüntetett írónő az irodalmi és a közéletben is szerepet vállalt, egy időben ő volt a Magyar Írószövetség elnöke. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.