80 éve született JIMI HENDRIX

2022. november 27-én 80 éve született JIMI HENDRIX amerikai gitáros, énekes

Még a rock sok gyásznapja közül is a legsötétebb ez a mai, hiszen az isteni Jimi, minden gitárosok gitárosa éppen fél évszázaddal ezelőtt hunyta le örökre a szemét. Nem túl meglepő módon túllőtte magát, pontot téve felfokozott életére.

Rajongói és tisztelői életének minden percét könyv nélkül fújják. Ki ne tudná, hogy Seattle-ban született, és 28 éves sem volt halálakor. Chas Chandler, az Animals basszusgitárosa fedezte fel, aki azonnal meglátta benne élete lehetőségét, abbahagyta a zenélést, sőt, még saját szerkóját is eladta, hogy Jiminek megfelelő gitárt vehessen. Hendrix beindulásának éve 1967 volt, első sikerének színhelye pedig Monterey, a híres popfesztivál. A fesztivál után már az óriások között emlegették, s megjelent első albuma is, a máig utolérhetetlen Are You Experienced. S persze essék szó a világsikerű dalokról, hiszen a Hey Joe, a Purple Haze, a Voodoo Chile, a Red House ma is megdobogtatja az értő zeneszeretők szívét.

A híres woodstocki fesztivál – amelyen tomboló sikert aratott -, már pályájának hanyatló korszakára esett, nem mintha szenilis vénember lett volna, hiszen ereje teljében kellett volna legyen. De nem volt, az alkohol és a drog addigra már szinte a sír szélére állította. Egyre több balhét rendezett, a Madison Square Gardenben például koncert közben egyszerűen lejött a színpadról. S 1970-ben aztán végleg itthagyta zenésztársait – az Experience, majd a Band Of Gypsies együttes tagjait -, valamint rajongóit.

Emléke azonban ma is él, csakúgy mint zenéje, hivatalos és kalózlemezek egész sorának jóvoltából, amelyekből halála óta sokkal több jelent meg, mint életében. Ami persze rövidke életét tekintetbe véve, egyáltalán nem meglepetés. Néhány éve szülővárosában megnyílt a gitár-zseni múzeuma is, amelynek létrehozását sok nagy ember segítette, köztük Paul F. Allen, a Microsoft egyik alapítója, amatőr rockzenész. A 13 ezer négyzetkilométeres területen Jimi személyes tárgyait és egyéb rock-emlékeket mutatnak be. A látogatók kipróbálhatják a hangszereket, a szuper hangstúdiót. Ötszáz hangszerből, főként gitárból rendeztek be tárlatot, van amelyiken Hendrix vagy Muddy Waters pengetett. Az öt kiállítás egyike a Milestones Gallery, amelyben a rock fél évszázados történetében kalandozhatnak a látogatók. A 140 millió dollárértösszehozott múzeumot – többek között – Patti Smith, a Metallica, az Eminem, Dr. Dre, Kid Rock részvételével rendezett bulival nyitották meg. Egyébként amikor megjelent a Rolling Stone magazin összeállítása minden idők 100 legjobb gitárosáról, mindenki egyetértően konstatálta, hogy a rangsort természetesen Jimi Hendrix vezeti. (Kalendárium Press)

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születési évforduló, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.