390 éve született JEAN BAPTISTE LULLY

2022. november 28-án 390 éve született JEAN BAPTISTE LULLY olasz származású francia zeneszerző

Olasz származású volt, tizennégyévesen került Párizsba, s kezdetben a királyi palota kuktájaként szorgoskodott. Hamar felfedezték azonban zenei tehetségét, “kiemelték” a húsosfazekak mellől, s ha már így történt, elhatározta, hogy ő lesz az ország leghíresebb zenésze. Egészen kivételes becsvágy fűtötte, de szerencséjére jó adag tehetséggel is megáldotta a Gondviselés, úgyhogy szédületes karriert futott be.

Pályája csúcsán szinte diktátorként uralkodott a francia zenei élet felett, de nem érte be a művészi elismeréssel, nemességért folyamodott, és óriási vagyont gyűjtött. Igazi életművész volt, evett-ivott, mulatozott, zeneszerzéssel szinte csak szabadidejében foglalkozott, hanyagságát az értő kritikusokat hamar tetten is érik művein. Olyan hebehurgyán komponált, hogy rengeteg hibát vétett, elrontott kottáit aztán titkárával tűzbe vettette. Jellemző azonban Lully tehetségére, hogy a titkár nem hajtotta végre utasítását, s a megőrzött kottalapokat a saját neve alatt kiadva később híres zeneszerző lett ő maga is.

Vidám életéhez méltó volt Lully halála is. Vezénylés közben karmesteri botjával ráütött a kislábujjára – akkoriban még nem pálcával, hanem súlyos bottal vezényeltek -, a sérült testrészen tályog keletkezett, és végül vérmérgezés vitte el. Utolsó percéig megőrizte humorát, a pap csak úgy volt hajlandó feloldozni bűnei alól, ha elégeti egyik, a derék egyházfi által ördöginek minősített készülő zeneművét. Lully bűnbánó képpel át is adta a partiturát, felvette a szentségeket, majd a pap távozása után nevetve húzta elő a kézirat másolatát. (Kalendárium Press)

 

This entry was posted in classical music, külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.