55 éves JOSHUA BELL

2022. december 9-én 55 éves JOSHUA BELL amerikai hegedűművész

Főként kortárs szerzők műveinek bemutatásával szerzett kivételes népszerűséget, manapság ő a világ egyik legnépszerűbb előadója, nyert Grammy- és Emmy-díjat, sőt, voltaképpen egy Oscart is, mert a Vörös hegedű című film zenéjéért John Corigliano megkapta az aranyszobrocskát, a zenét viszont Joshua játszotta. Aki Budapesten is hegedült már, Kocsis Zoltán zongoraművésszel koncertezett. Joshua a legfelkapottabb koncertattrakció szerte a világon, 3 és fél millió dollárért vett 1713-as Stradivariján zsúfolt termekben játszik, pedig minimum 100 dollárt kell leszurkolnia annak is, aki a kakasülőről hallani akarja.

Illetve néhány éve Washingtonban bárki ingyen hallhatta, a minden jó művészi balhéban benne lévő Joshua ugyanis vállalta, hogy kísérletképpen utcai zenésznek öltözik, és farmerban, pólóban, baseballsapkában hegedül egy órát az egyik washingtoni metróállomáson, a legelőkelőbb kormányzati negyedben. A világ egyik leghíresebb hegedűművésze a világ legdrágább hegedűjén a zeneirodalom legszebb műveit játszotta egy reggeli órán, de a munkába igyekvő menedzserek, üzletemberek, befolyásos köztisztviselők és nagyképű intellektüelek nem figyeltek fel a szenzációra, egyetlen egy ember ismerte fel a művészt, egy nő, és Joshua kalapjába egy óra alatt 32 dollár 17 centet dobtak. Tehát volt, aki aprót adott. (Kalendárium Press)

This entry was posted in classical music, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.