190 éve született GUSTAVE EIFFEL

2022. december 15-én 190 éve született GUSTAVE EIFFEL francia mérnök

Minden nagyvárosnak megvan a maga szimbóluma, ami Budapestnek a Parlament, vagy a Halászbástya, az Párizsnak az Eiffel-torony. A 300 méter magas, 9700 tonnás építményt Eiffel tervezte, s annak idején olyan rondának tartották, hogy a világkiállítás után le akarták bontani, annak ellenére, hogy akkoriban az volt a világ legmagasabb építménye – ezt a címet egyébként negyven éven át viselte büszkén. Szerencsére megkegyelmeztek neki, s ma már a francia főváros jelképe.

Magának Eiffelnek viszont nem kegyelmeztek irigyei, belekeverték a hírhedt Panama-botrányba, azzal vádolva meg, hogy a csatornához szállított vasszerkezetei silány minőségűek voltak, s ezért a bíróság kétévi börtönre és 20 ezer frankra büntette az akkor már a francia akadémia tagjává választott mérnököt. Hogy jogosan-e, azt már nem lehet kideríteni, de némi kétkedésre adhat okot, hogy minden építménye áll ma is – persze amit nem romboltak le készakarva -, ő csinálta például a New York-i Szabadság-szobor hordszerkezetét is, és nincs vele semmi baj ma sem. Eiffelnek különben Magyarországon is megtekinthető két munkája: a Margit-híd egy része és a Nyugati-pályaudvar.

Eiffel egyébként sokoldalú ember volt, csak életművének más részeit teljesen elhomályosítja híres tornya. Pedig egyik úttörője volt a sűrített levegő felhasználásának, és jelentős aerodinamikai kutatásokat végzett a repülés hőskorában. Legtalálóbban talán Le Corbusier értékelte munkásságát: “Szenvedett, ha nem alkothatott szépet. Számításait mindig csodálatra méltó arányérzéke vezette, s megoldásai mindig az elegancia mintaképei.” (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza az Eiffel és az Eiffel titkai című könyvet kínálja, mindkettőt 32% kedvezménnyel.

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.