80 éves JORDÁN TAMÁS

2023. január 15-én 80 éves JORDÁN TAMÁS színész és rendező

A Műegyetemen mérnöknek tanult, s az Egyetemi Színpadon ismerkedett meg a színház világával, évekig játszott az Universitas társulatában, mígnem a 25. Színházba került, ahol egyre jelentősebb szerepeket kapott, így felhagyott a mérnöki pályával, s végleg a színpad világával kötelezte el magát.

A 25. Színházban eltöltött évtized alatt a legváltozatosabb feladatokban próbálhatta ki tehetségét, klasszikus alakításain kívül főként versmondóként hívta fel magára a figyelmet. A film is hamar felfedezte, a Stafétában tűnt fel, s később olyan remek mozikban láthattuk, mint a Teketória vagy a Sose halunk meg.

A 25. Színház után a kaposvári Csiky Gergely Színház legendás korszakának évei következtek, ahol tehetsége mellé megszerezte a kellő tapasztalatot is; úgyhogy amikor 1991-ben a Merlinbe került, már legjelesebb színművészeink egyikének számított. Ezért aztán nemcsak játszott, de rendezett is, sőt, ő lett a színház vezetője, pár évre rá pedig megkapta a Kossuth-díjat. Utána, 2003-ban pedig megbízták a Nemzeti Színház igazgatásával. 2008-ig állt a színház élén, utána pedig az általa alapított szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója volt.

Mindenki örökifjú bohémnak ismeri, aki lóversenyre jár és kártyázik. De nem ultizik ám, hanem bridzsel! No persze ezen az ő családi hagyományainak ismeretében nincs mit csodálkozni, hiszen egyik nagyapja Győr alpolgármestere, a másik pedig bútorgyáros volt, így ha pár évtizeddel hamarabb születik, talán fehér lovon hajkurássza a szemrevaló fehérszemélyeket. De akkor bizonyára nem csóró színésznek áll, az pedig nagy vesztesége lett volna a magyar színművészetnek. Megbecsültségét mutatja, hogy 2020-ban a Nemzet Színészévé választották. (Kalendárium Press)

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.