80 éve született KRÁNITZ LAJOS

2023. február 9-én 80 éve született KRÁNITZ LAJOS színész

A színészi sors sokakat elért igazságtalansága, hogy egy-egy szerepet, egy-egy karaktert ráragasztanak valakire, és aztán a nagyközönség azzal azonosítja. Így volt Kránitz Lajos esetében is, aki egész sor nagyszerű színpadi alakítással örvendeztette meg a nagyérdeműt egyebek mellett Szolnokon és Veszprémben, valamint több fővárosi színházban. Volt például a Makra című darab Ákosa, Lennie az Egerek és emberekben, Miller a Salemi boszorkányokban, legjobban sikerült szerepét pedig Strindberg világhírű drámájában, a Haláltáncban formálta meg, amikor Edgart alakította.

Talán mert egy kicsit róla is szólt, akit a harc tartott életben, s amelyben a tehetséges színész megmutathatta ezernyi arcát. A nézőtéren ülő néhányak csodálatos művésznek tapsoltak, ám – s itt jön az említett színészi sors – a szélesebb nagyközönség jobban ismerte a hangját, mint az alakját. Ő volt ugyanis az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész, már a hazai televíziózás hajnalán az ő hangján beszélt Ben Quick a Hosszú forró nyárban, majd főszerep jutott neki a legnézettebb filmsorozatban: a Dallasban a gonosz Jockey Ewing magyar hangja.

Akik egyszer is hallották az eredeti angol szöveget, tudják, hogy Kránitz Lajos szinkronja jobb volt mint az eredeti, aminek magyarázata maradjon közöttünk: Kránitz Lajos jobb színész volt, mint Larry Hagman. Az eredeti filmben például Jockey tipikusan cinikus nevetése nem is szerepelt, azt Kránitz Lajos találta ki, hogy erősítse a figura jellemvonásait, ő maga nem így nevetett persze. De már sajnos nem is nevet sehogy, a remek színész 2005-ben elhunyt. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.