120 éve született ANAIS NIN

2023. február 21-én 120 éve született ANAIS NIN amerikai írónő

Nem véletlen, hogy Anais néven egy buja illatú francia parfümöt is piacra dobtak, leghíresebb könyvét, a magyarul is megjelent Vénusz deltáját egy hajszál választja el a pornográfiától. Ez a hajszál az amerikai írónő tehetsége, írásának remek nyelvezete nélkül a regény nem lenne több a szokványos pornókönyvnél. Így viszont az irodalomtörténet is számon tartja, olyan hírességek sem átallották dícsérni, mint D.H. Lawrence, Charlie Chaplin, Max Ernst, Lawrence Durrell vagy Henry Miller.

Az erotikus könyvet különben eredetileg – a megrendelés szerint – ez utóbbinak kellett volna megírnia, akinek abban az időben éppen Anais volt az élettársa, s inkább rábízta a feladatot. Anais nem vette félvállról a dolgot, komoly könyvtári kutatásokba fogott, tanulmányozta az erotikus irodalom klasszikus alkotásait és a Kámaszutrát, s bár rendelkezett a témához szükséges alapos gyakorlati tapasztalatokkal, a könyv megírásához igénybe vette barátainak pajzán élményeit is. Amikor aztán ezekből is kifogytak, a népes baráti társaság – amelynek életéről Henry és June címmel, Uma Thurmannal a főszerepben híres film is készült – a fantáziáját is szabadjára engedte.

De nehogy életszerűtlenek legyenek a pajkos jelenetek, úgy határoztak, “hogy amit kitaláltunk, azt vessük mindjárt alá a gyakorlat próbájának” – amint arról a valóság pontos ábrázolására e tekintetben is oly kényes írónő nagy vihart kavart Naplójában beszámolt. Az említett Vénusz deltája című könyvében sajnos nem könnyű idevaló szalonképes részt találni, de a regény legelső mondatát mégis érdemes idézni, sokat sejtetően ugyanis így kezdődik: “Volt egyszer egy magyar kalandor…” (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.