510 éve hunyt el II. GYULA pápa

2023. február 21-én 510 éve hunyt el II. GYULA pápa

Giuliano della Rovere volt a neve, és 1503. november 1-jén választották Szent Péter székébe. Remek választás volt ez,  mert a pápaság II. Gyula uralkodásával  számolt le  a botrányos életű Borgia-pápák uralmával. II. Gyula még bíborosként összerúgta a patkót a Borgiákkal, kivált VI. Sándorral, akinek gyilkos dühe elől Franciaországba volt kénytelen menekülni.

Pedig kimagasló egyéniség volt, kiváló diplomata és politikus, ugyanakkor viszont tipikus zsarnok. Makacs, hirtelen haragú és kíméletlen, kortársaitól joggal “érdemelte” ki a “rettenetes” melléknevet. Igazi nagysága azonban abban áll, hogy kérlelhetetlen szigorát nem családja hatalmának növelésére, hanem a pápaság üdvére használta. A Pápai Államot ő tette modern hatalommá, a nagypolitika részesévé. Erős hadsereget szervezett, gyakran ő maga állt a pápai hadak élére, vezetésével Róma szinte valamennyi szomszédját leigázta, az ő pontifikátusa alatt volt a legnagyobb kiterjedésű az Egyházi Állam. Egyébként ő hozta létre a ma is fennálló Svájci Gárdát is. Igazi reneszánsz államférfihoz méltóan bőkezűen támogatta a művészeteket, bár a legkiválóbb művészeket is csak egyszerű szolgáknak tekintette, akinek az a dolguk, hogy mecénásuk parancsait vakon kövessék.

II. Gyula uralkodásának érdekes magyar vonatkozásai is vannak, hisz akkor élt az egyetlen komoly magyar pápajelölt, Bakócz Tamás is. Bakócz végül nem lett pápa, és ez leginkább II. Gyulának köszönhető, aki még halálos ágyán is óvta a bíborosokat a magyar főpap megválasztásától. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.