330 éve született XIII. KELEMEN pápa

2023. március 7-én 330 éve született XIII. KELEMEN pápa

Carlo Torre Rezzonico volt a polgári neve, Velencében, a Canale Grande mentén nevelkedett, abban a házban különben, amelyben később a híres angol költő, Robert Browning élt és halt meg. Visszatérve Kelemenre, a jezsuitáknál tanult, jogi doktorátust szerzett, majd a pápai kúria szolgálatába állt, s 1737-ben lett bíboros. Páduai püspökként szolgált, amikor 1758-ban Szent Péter örökösévé választották.

Nehéz időszakban foglalta el a pápai trónt, sok fejtörést okozott neki például, hogy miképpen védje meg a jezsuitákat, akiket akkoriban bőszen üldöztek szerte Európában. Hogy miként döntött volna felőlük Kelemen, azt nem tudni, mert az ügyben ugyan összehívta a konzistóriumot, ám annak összeülése előtt meghalt. Az ő uralkodása idején tündökölt az általa annyira elítélt felvilágosodás mozgalma is, egy évre rá, hogy Kelemen elfoglalta Szent Péter trónusát, megjelent a francia Enciklopédia, amelyet az újdonsült pápa rögvest be is tiltott. Erre a szomorú sorsra jutottak Rousseau és Diderot könyvei is, úgyhogy hiába próbált szegény Kelemen dicső elődei nyomdokain haladva a művészek és a tudósok pártfogójának látszani, a kor szellemi nagyjai nem sokra becsülték.

Különösen azután, hogy szabályos harcot hirdetett a szerinte erkölcsromboló műalkotások ellen, az ő parancsára fedték be például a Sixtusi-kápolna freskóin a meztelen alakokat. Leginkább ez őrizte meg a nevét, ami bizony kétes dicsőség. (Kalendárium Press)

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.