140 éve született EGRY JÓZSEF

2023. március 15-én 140 éve született EGRY JÓZSEF festő és grafikus

Igen szegény család sarja volt, fiatalon még arra sem volt módja, hogy művészeti iskolában tanuljon, ezért aztán a Nemzeti Múzeumba vette be magát, ahol Munkácsy képeit tanulmányozva próbálta ellesni a festészet titkait. Tanulni csak később Münchenben és Párizsban – a híres Julian Akadémián – nyílt lehetősége. Életét és művészi érdeklődését két dolog határozta meg döntő módon, az első világháború, amelyben életre szóló betegséget szerzett és a Balaton, amelybe azonnal beleszeretett.

E két élménynek köszönhette a magyar festészet a plein air talán legeredetibb remekműveit, ő maga pedig szeretett feleségét. Világháborús betegségét kezelendő ugyanis egy badacsonyi kisegítő kórházba küldték, s a zalai parasztgyerek ott látta meg először a magyar tengert, amelynek hangulata rabul ejtette a lelkét. A szívét pedig az egyik ápolónő, Pauler Juliska ejtette rabul, a baj ott kezdődött, hogy szerelme férjes asszony volt, ráadásul egy ezredes felesége. Juliska, vagyis Nenne azonban elvált férjétől, vállalva ezzel családja életre szóló kiközösítését, s jelentős vagyonát Egryre költötte. Összeházasodtak, s így Egry megvalósíthatta élete álmát, felesége badacsonylábdi házába költözve a Balaton partján élhetett, vagyis szerelmével a szerelme mellett.

A Balatont különben Nenne is nagyon szerette, fürdőzéseiről feljegyzést is vezetett. De élete legnagyobb szomorúságát is a magyar tenger okozta; legkedvesebb unokája a Balatonba fulladt. Egry ekkor már nem élt, így szerelmeiben sosem kellett csalódnia. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press az Egry breviárium című kötetet kínálja, antikvár példányban. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.