495 éve hunyt el ALBRECHT DÜRER

2023. április 6-án 495 éve hunyt el ALBRECHT DÜRER német festő

A német festészet egyik legnagyobb mestere volt, de a mi szívünknek is különösen kedves, hiszen szegről-végről magyar. Ő maga is elismerte ezt naplójában, amelyben így írt: “Idősebb Albrecht Dürer a magyar királyságban született egy Ajtós nevű kis faluban, Gyula városka közelében, nyolc mérföldnyire Várad alatt… Első fia, Albrecht volt az édesapám… Második fiát Lászlónak nevezte, ő nyergesmester volt. Az ő fia, Niclas Dürer, az én unokafivérem Kölnben telepedett le, s ott Niclas Ungernek ismerik.”

Albrecht Dürert azonban sajnos nem nevezték Ungernek, de tartozunk az igazságnak azzal, hogy nem is lett volna jogos, hiszen izzig-vérig német festő volt, akinek művészete is a német gótika hagyományaiban gyökerezett. Mind a festészet, mind pedig a grafika terén maradandót alkotott, s remekművei közül néhányat a budapesti Szépművészeti Múzeumban is megcsodálhatunk. Képein magyar származásának nem látni jeleit, személyes tulajdonságai között azonban némi fantáziával találhatunk ismerős elemeket. Nagyon szeretett például utazni, s rendkívül fontos szerepet játszott életében a pénz. Németalföldi útinaplójában is a pénz a legfontosabb. Ilyeneket írt például: “Az urbinoi Raffaello holmijai teljesen szétszóródtak halála után. Egyik tanítványa, a bolognai Tomas, egy jó festő, látni kívánt engem. Így azután eljött hozzám, és egy aranygyűrűt hozott ajándékba, antik munka, szépen metszett kővel, 5 forintot ér, de a kétszeresét is kínálták már érte”. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.