40 éve hunyt el DOLORES DEL RIO

2023. április 11-én 40 éve hunyt el DOLORES DEL RIO mexikói színésznő

Hazájának legtekintélyesebb filmszínésznőjeként tartják számon, munkássága nagyban hozzájárult hazája filmművészetének elismertetéséhez, a Maria Candelaria című filmben nyújtott alakítását pedig a legjobbak között tartják számon világszerte.

Igazi világhírnévre azonban – mint annyi más, jobb sorsa érdemes művész – a hollywoodi filmgyárak révén tett szert. A húszas évek közepén fedezték fel, amikor divatba jöttek a spanyolos kinézetű és temperamentumú szépségek. Dolores tökéletesen megfelelt az elvárásoknak. Számos filmben szerepeltették, és kirobbanó sikereket aratott. Ezt érzékelteti az a történet is, amelyet King Vidor említ visszaemlékezéseiben. Történt pedig, hogy egy Selznick nevű nagyhatalmú producer azt javasolta King Vidornak, készítsen filmet a Paradicsommadár című darabból. A darab olyan rossz volt, hogy Vidor nem tudta végigolvasni, de utóbb kiderült, hogy maga Selznick sem volt képes átrágni magát rajta. De nem is tartotta fontosnak, s emígyen utasította Vidort: “Azt akarom, hogy Del Rio és McCrea együtt játsszon egy dél-tengeri szerelmi történetben. Nem bánom, akármilyen forgatókönyvet használtok föl, csak az legyen a címe: Paradicsommadár, és a végén Del Rio vesse bele magát egy lángoló vulkánkráterbe”.

Hát, valahogy így készültek a szívfacsaró hollywoodi szerelmesfilmek, amelyek legfényesebb csillaga egy időben Dolores Del Rio volt. Ám az egzotikus spanyol szépségek divatjának múltával az ő csillaga is leáldozott. Neve azonban mégis fennmaradt, ő indította el ugyanis világhódító útjára az akkoriban új latin táncot, a kariokát. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.