280 éve született THOMAS JEFFERSON

2023.  április 13-án 280 éve született  THOMAS JEFFERSON amerikai államférfi

Azt iskolai tanulmányaiból remélhetőleg mindenki tudja, hogy ő szövegezte meg a Függetlenségi Nyilatkozatot, majd ő volt az Egyesült Államok harmadik elnöke.

Már önmagában ez is elég lenne a halhatatlansághoz, de ő építészként is megállta a helyét, saját kastélya és a Virginiai Egyetem tervezésével “a középületépítés első nagy nemzeti irányát indította útnak”. Emellett a korabeli tudomány eredményeit kiválóan alkalmazva gazdálkodott, gyárat igazgatott, foglalkozott matematikával és természettudományokkal, s beszélt vagy hat idegen nyelvet. S múlhatatlan érdeme, hogy ő vette meg Napóleontól Louisianát.

De szükség is volt a területre, hiszen a ma félelmetes világhatalom akkoriban jószerivel Washington 15 mérföldes körzetére korlátozódott, ott élt a franciaországinak az ötödét kitevő ötmilliós amerikai lakosság döntő része. Az akkori politikusok is jóval szerényebb körülmények között tevékenykedtek mint manapság, s Thomas Jefferson még közülük is kirítt vagány hanyagságával. Elnökként is gyakran járt például lovon, amint akkoriban írták: “elvi kérdést csinál belőle, hogy amikor a Kapitóliumba kell mennie, hogy a közügyek miatt a nemzet képviselőivel találkozzék, egy szál lovon menjen, melyet a pajtába vezet, s egy karóhoz köt”. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press a Thomas Jefferson első elnöksége című könyvet ajánlja, antikvár példányban. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.