5 éve hunyt el MILOS FORMAN

2023. április 13-án 5 éve hunyt el MILOS FORMAN cseh származású amerikai filmrendező

Diákszínjátszóként indulva lett – két Oscar-díjával – a külföldi gyökerű amerikai filmrendezők egyik vezéregyénisége. Amíg azonban odáig ért, sok kalandon és megpróbáltatáson kellett átmennie, de alapvetően derűs természet lévén, minden nehézséget legyőzött. Ifjúkorát súlyos tragédia árnyékolta be, szülei a náci népírtás áldozata lettek az auschwitzi haláltáborban, ő pedig rokonoknál nevelkedett fel. A hatvanas években a cseh új hullámot meglovagolva lett ismert rendező, s már első játékfilmjeiben, az Egy szöszi szerelme és a Tűz van, babám! című máig népszerű műveiben megadta művészetének alaphangját, sajátos humorát.

Csehszlovákia 1968-as lerohanása aztán egy időre letörölte arcáról a derűs mosolyt, összepakolt, és meg sem állt Amerikáig. A nagy víz túlpartján is hamar feltalálta magát, 1971-ben már filmet forgatott, 1975-ben pedig az ő nevétől volt hangos a világ; Száll a kakukk fészkére című filmje óriási sikert aratott, a kritikusok öt Oscarral jutalmazták, s akkoriban még nem volt szokásban, hogy egyetlen filmre dobálják az összes díjat. Rendezői Oscar-ból különben kettőt őriz – a másikat az Amadeusért kapta -, bár többek szerint kiérdemelte volna a Hair-ért és a Ragtime-ért is. A mi szívünknek azonban kedvesebbek korai filmjei, hiszen Andula, a szerelmes szöszi nekünk is jó ismerősünk, csak nálunk Piroskának hívták.

S bár idővel teljesen amerikai lett, cseh gyökereit nem feledte soha, háromszor is cseh feleséget választott. A kiváló filmművész 2018-ban hunyt el. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.