40 éve hunyt el ILLYÉS GYULA

2023. április 15-én 40 éve hunyt el ILLYÉS GYULA író és költő

A puszták népének fia volt, ha az arrafelé valósiak meg nem sértődnek, tényleg a világ végén született, és már elmúlt tíz éves, amikor először látta meg a várost. Azért érdemes ezt hangsúlyozni, mert a tanyasi kisfiúból igazi európai szellem lett, amikor egy nemzetközi tanácskozáson az első pár mondatot elmondta franciául, a hallgatóság francia tagjai tapsviharban törtek ki, hisz olyan tökéletes franciasággal talán ők maguk sem tudtak.

Illyés tizennyolcévesen került ki Párizsba, ahol előbb rakodómunkás volt, majd a Sorbonne-on hallgatott filozófiát és francia nyelvészetet. A francia fővárosban – pontosabban fogalmazva: a világ kulturális központjában – érett költővé is, és kezdő lírikusként valóban eldöntendő kérdés volt számára, hogy francia szürrealista költő vagy magyarul verselő poéta legyen. Végül ez utóbbit választotta, bár hazatérése után kissé félve fogott a húrok pengetésihez, két évtizedig a Magyar Nemzeti Bankban dolgozott, s már elmúlt ötvenéves, amikor egyedüli hivatásul az irodalmat választotta.

Igaz, akkorra már ő volt a kor legtekintélyesebb költője, akinek még a politikusok is keresték a barátságát, olyan nemzetközi tekintély, aki még azt is megengedhette magának, hogy Egy mondat a zsarnokságról című híres versében nyíltan színt valljon a korabeli társadalmi viszonyokról. Több mint nyolcvan évet élt, nagy idők tanúja volt, az irodalomban kevésbé járatosak is bizonyára tudják, hogy az ő felesége volt József Attila utolsó múzsája, Kozmutza Flóra. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.