60 éves GESZTESI KÁROLY

2023. április 16-án 60 éves GESZTESI KÁROLY színész

A Vígszínház társulata a Maci becenevet ragasztotta rá, ami két dolgot jelzett, az egyik, hogy alkata nem igazán determinálta volna kecses balett-táncosnak, a másik, hogy kedves, szerethető ember volt.

De kezdjük az elején, serdülő ifjúként tette meg az első lépéseket “a művészetek rögös ösvényén”, amikoris nem csak verseket faragott szíve első szerelméhez, de a hatékonyság növelése érdekében zenét is szerzett hozzá. Legnagyobb bánatára nem ért célt velük, de talán akkor szerette meg a műfajt. Az mindenesetre bizonyos, hogy később a Színház- és Filmművészeti Főiskolára jelentkezett, majd a diploma után a Thália Színház szerződtette. De valahogy nem fogta a hely, a kilencvenes években megjárta a miskolci és a szegedi társulatot, a József Attila Színházat, s végül az évtized végén a Vígszínházból lett szabadúszó. Voltaképpen kockázat nélkül tehette, hiszen akkoriban azzal foglalatoskodott, hogy vett egy házat, a nyári színházi szünetben felújította, majd évadkezdéskor eladta. Így anyagi függetlenséget, egyben művészi szabadságot biztosított magának. S volt mire büszkének lennie, jelentős Shakespeare-szerepeket játszott, volt Othello, Macduff és Petrucchio, és a film is felfedezte, szerepelt a Magyar vándor című moziban, és a Nyócker című filmben róla rajzolták Lakatos Lóri figuráját, leghíresebb filmje pedig a Csak szex és más semmi, az Üvegtigris 2. része, a Tibor vagyok, de hódítani akarok, a Kútfejek, a Megy a gőzös és az Egy bolond százat csinál.

Kedves, szerethető ember volt, milliók kedvelték, ismerni pedig ismerte mindenki. Nem csak alakját, hanem jellegzetes hangját is, mely utóbbinak köszönhetően nagyon sokat szinkronizált, ő volt például Shrek magyar hangja. Tragikus halálakor gyászolta az egész ország. 2020-ban vezetés közben szívinfarktus kapott, és a helyszínen meghalt szegény. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képen látható könyvet antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.